avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj - dificultati si solutii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj - dificultati si solutii

Buna seara,
ma adresez cu o suita de intrebari punctuale referitoare la un caz de partaj:
1. Divortul a avut loc in 2008 - actiunea de partaj a fost formulata in 12 oct 2011 . Sub incidenta carui cod intra partajul? Cel vechi sau cel nou?
2. Un teren care a fost mostenirea unuia dintre soti, se vinde in timpul casatoriei, iar banii se folosesc la achizitionarea unei masini. Masina este bun comun?
3 . Daca se face dovada (scriptic si cu martori) ca in cei 20 de ani de casnicie, unul dintre soti nu a lucrat decat 12 ani si a fost si plecat de la domiciliul comun , fara sa contribuie sub nici o forma, se poate obtine o cota diferita de 50/50?
Multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:39, 14 Octombrie 2011
1. Se aplica prevederile actualului cod civil.
2. Masina este bun propriu cu conditia ca sotul sa dovedeasca ca banii au provenit din vinderea terenului.
3. Da, cota poate creste daca se dovedeste ca unul din soti a contribuit mai mult.
Art. 357. -
(1) În cadrul lichidării comunității, fiecare dintre soți preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune și la regularizarea datoriilor
(2) În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soț, pe baza contribuției sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soții au avut o contribuție egală.
(3) Dispozițiile art. 364 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort pe cale amiabila kilip kilip Buna seara, Am o mare problema:am hotarat de comun acord cu sotul meu sa divortam.Momentan locuim intr-un apartament, care este achizitionat in timpul ... (vezi toată discuția)
Divort,partaj - readucerea unui imobil in masa partajabila maiereanalice maiereanalice Sotul meu mi-a facut imputernicire sa pot vinde un teren dobandit de mine in timpul casniciei dar cu bani obtinuti exclusiv din inchirierea unui apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune uncopil uncopil Buna seara, Cred ca parintii mei se indreapta spre un divort. Sunt casatoriti de 31 de ani si intrebarile mele sunt legate de partaj. Sunt convinsa ca tata ... (vezi toată discuția)