avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort pe cale amiabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort pe cale amiabila

Buna seara,
Am o mare problema:am hotarat de comun acord cu sotul meu sa divortam.Momentan locuim intr-un apartament, care este achizitionat in timpul casatoriei.Banii pt acest apartament provin dintr-o vanzare-cump a altui apartament detinut de sotul meu inainte de casatorie, dar eram int-ro relatie.Mentionez ca la cumpararea apartamentului vechi am contribuit si eu cu o suma de bani.Dupa cumparare in acel apartament au fost investiti si alti bani comuni sa nu.La momentul cand s-a realizat cumpararea noului apartament, nu detineam in totalitate suma necesara acestei achizitii(apartamentul a fost achizitionat de la o prietena de familie, urmand ca pana in 2014 sa ii dam diferenta de bani), astfel incat in ctr de vanzare-cump este stipulat acest aspect.
Si in acest apartament au fost investiti bani comuni sau nu.Marea mea problema este ca , acum in urma divortului , ce am dreptul sa primesc.Sunt nelamurita daca se poate imparti acest apartament sau nu.Mentionez ca la mijloc exista si un copil minor, care am stabilit ca va ramane cu mine.
Va rog sa ma ajutati urgent cu aceste lamuriri, deoarece suntem intr-o situatie destul de complicata.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:40, 8 Noiembrie 2013
puteti divorta dar sa ramaneti cu domiciulul comun pana in 2014 cand se implineste clauza stipulata in contract , ulterior se imparte pe jumatate.
Nu indrazniti sa vb cu sotul si despre partaj ? Copilul va ramane la dvs , unde ?
Apartamentul asta e bun comun, se prezuma ca aveti cote egale. Daca nu va intelegheti amiabil si veti partaja in instanta, sotul va trebui sa dovedeasca ca a contribuit mai mult la achizitionarea lui, vanzand un bun propriu. Va trebui sa dovediti si dvs ca ati contribuit si la achizitionarea aceluia.
@Goran Elena, nu are legatura domiciliul cu proprietatea, iar partaj pot sa faca oricand., nu trebuie sa astepte pana la anul.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
puteti divorta dar sa ramaneti cu domiciulul comun pana in 2014 cand se implineste clauza stipulata in contract , ulterior se imparte pe jumatate.


Avand in vedere ca la baza achitizionarii acestui apartament au stat banii proveniti din vanzarea unui bun porpriu al sotului, se va imparti pe jumatate daca sotul va fi de acord cu aceasta imparteala. Iar pana la aceasta imparteala, doamna va trebui sa contribuie si la suma ramasa de achitat.

Doamna, luati un creion si o foaie de hartie si faceti calcule. Spuneti ca ati contrbuit la achizitionarea primului apartament ce a fost cumparat de catre sot inainte de casatorie, deci bunul lui propriu. Aveti vreo dovada ca ati contrbuit? Faptul ca "erati intr-o relatie" nu este suficient. Pentru dovada contributiei aveti nevoie de acte, sumele mai mari de 250 lei se dovedesc cu inscrisuri. Va trebui sa dovediti ca ati avut acei bani, apoi ca i-ati dat efectiv pentru cumpararea acelui apartament.

Dupa cumparare in acel apartament au fost investiti si alti bani comuni sa nu


Respectivii bani au fot investiti in timpul casniciei sau inainte? Daca au fost inainte, va trebuisa dovediti efectiv contributia dv. Daca au fost investiti in timpul casniciei erau bani comuni sau nu? Erau doar banii dv sau doar ai lui? Avand in vedere ca au fost investiti intr-un bun ce nu va apartinea, aveti doar un drept de creanta poprortional cu contributia.


un apartament, care este achizitionat in timpul casatoriei.


In principiu, se prezuma ca bunurile achizitonate in timpul casniciei sunt comune. Dar, avand in vedere faptul ca acest apartamanet a fost achizitionat din banii proveniti din vanzarea unui bun propriu al sotului, sotul solicita instantei sa constate ca este bun propriu, iar comun ramane doar diferenta ramasa de achitat, diferenta petru care veti avea un drept de creanta. Avand in vedere faptul ca divortati, iar diferenta nu a fost achitata in totalitate,aveti un drept de creanta dor pentru suma achitata.

Daca ajungeti sa faceti partajul in instanta, calculati taxa de timbru de 3 % din valoarea masei partajabile, onorariu avocat, ca nu va veti descurca singura, onorariu expert, luati in calcul veniturile dv (daca au fost mai mici ca ale sotului aveti toate sansele sa primiti mai putin de 50 % din masa partajabila) durata procesului, stres si vedeti daca nu cumva toate aceste cheltuieli sunt mai mari decat ce dovediti ca aveti de primit.
Sfatul meu ar fi ca apartamantul sa-i revina sotului, sa rmana el sa achite diferenta, iar dv sa primiti o sulta pentru sumele achitate in timpul casniciei. Cu sulta puteti da un avans pentru o casa. La acest partaj nu are nicio relvanat faptul ca exista un copil minor.



Cum arata si m_ella mai sus, trebuie facuta o analiza amanuntita, facute calcule. daca nu va intelegeti.
Trebuie vazut si daca in perioada de concubinaj cand ati cumparat apartamentul puteati afce act sau nu, poate exista un impediment la asta. Depinde de unde veneau banii sotului sau ai dv. din acea perioada, extrasuri de cont, de salariu...
Nu cred ca e musai sa aveti acte pe acei bani, dar cat va poate reveni aflati de la un avocat sau din negocierile cu sotul. Preferabil sa nu ajungeti in instanta. Ati putea vinde si sa impartiti.
Mai conteaza si cine cat a achitat, daca v-ati despartit in fapt, cine cat mai achita pe mai departe, cine are bani de sulta si cine nu, situatia locativa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie complicata anamariadanila anamariadanila Buna ziua!Va rog, sa ma ajutati !Sunt casatorita de 11 ani .Sotul meu avea inainte de casatorie un apartament si bani la banca,eu am adus mobila.Parintii mei ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sictiran sictiran Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei. Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de unul dintre soti eli67 eli67 In cazul cumpararii unui imobil de catre unul dintre soti in timpul casatoriei, daca imobilul a fost achitat in totalitate de catre unul dintre soti, ... (vezi toată discuția)