avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de unul dintre soti

In cazul cumpararii unui imobil de catre unul dintre soti in timpul casatoriei, daca imobilul a fost achitat in totalitate de catre unul dintre soti, atunci imobilul in cauza este bun propriu sau comun?
Si daca celalalt sot are dreptul la imobilul in cauza in ce procent are dreptul?
Mentionez faptul ca celalalt sot nu lucreaza nicaieri si nici nu a lucrat vreodata.
Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 15:51, 21 Mai 2009
orice bun achizitionat in timpul casatoriei e bun comun. la impartirea lui, cel care si-a adus un aport mai mare, va trebui sa demonstreze asta.

av.m.vasilescu
imobilul este achizitionat in timpul casatoriei deci este bun comun. totusi , atata timp cat sotul care nu a lucrat niciodata si nici nu lucreaza momentan (asa am dedus) se presupune ca nici nu avea cum sa contribuie la achizitionarea acelui imobil .
decat daca sa presupunem ar fii primit o suma de bani de la o ruda , pe care a investit-o in cumpararea apartamentului , etc. sau daca a vandut un bun personala la sau detinut de dinainte de casatorie, iar banii obtinuti din vanzare i-a investit la cumpararea apartamentului. sau chiar daca nu a contribuit la cumparare , a contribuit cu bani in renovarea acestuia .

daca insa nu poate dovedi in nici un fel contributia sa in ceea ce priveste imobilul, sunt sanse ca sotul care a achizitionat apartamentul sa -i fie atribuit de catre instanta , cu obligarea la plata unei sulte f mici catre celalalt sot .
asta in cazul in care dovedeste ca , contributia sa la achizitionarea apartamentului i-a apartinut in totalitate
Dispozitiile prevazute de art 30 din Codul Familiei sunt unele imperative , de la care nu se poate deroga .Astfel , bunurile dobandite de la data casatoriei sunt comune (cu exceptiile prevazute de articolul 31 Cod Fam.), iar orice coventie contrara este nula.
De unde provin sumele din care veti face plata pretului ?

Daca sunt , spre exemplu , venituri salariale obtinute de dumneavoastra in timpul casatoriei , imobilul are calitatea de bunuri comunDaca insa , plata pretului a rezultat din alte sume , dobandite inaintea casatoriei , atunci e propriu.Insa , in eventualitatea unui partaj , contributia dvs va fi apreciata diferit de cea a sotului (e rasturnata prezumtia de contributie egala a celor doi soti , prin proba contrarav , uzand de orice mijlloc de proba)
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Fata de cele aratate de Ioana Stoica as adauga: Daca banii pentru achizitionarea apartamentului provin dintr-o mostenire proprie , atunci imobilul respectiv este bun propriu si nu se va partaja intre soti.
Dupa cum a aratat doamna avocat Horodnic , opereaza , spre exemplu,in cazul unor sume provenite dintr-o mostenire, o subrogatie (o inlocuire)reala cu titlu universal, conferind calitatea de bun propriu.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Bun propriu sau comun ? laur27 laur27 Va rog sa-mi sa ma ajutati cu un sfat . Sotia mea a achizitionat un imobil in timpul casatoriei cu mine, in contractul de vanzare cumparare a imobilului se ... (vezi toată discuția)
Pastrare bunuri dobandite inainte casatorie miric miric Buna ziua .M am casatorit si am niste bunuri achizitionate inainte de casatorie printre care un apartament care este pe numele meu si care si dupa casatorie a ... (vezi toată discuția)
Apartament ipotecat in caz de divort ContSters57553 ContSters57553 Am cumparat in timpul casatoriei un apartament, jumatate din banii nostri, restul pe credit ipotecar, ipoteca de gradul intai. Sotul meu este titular de ... (vezi toată discuția)