orice bun achizitionat in timpul casatoriei e bun comun. la impartirea lui, cel care si-a adus un aport mai mare, va trebui sa demonstreze asta.
av.m.vasilescu
imobilul este achizitionat in timpul casatoriei deci este bun comun. totusi , atata timp cat sotul care nu a lucrat niciodata si nici nu lucreaza momentan (asa am dedus) se presupune ca nici nu avea cum sa contribuie la achizitionarea acelui imobil .
decat daca sa presupunem ar fii primit o suma de bani de la o ruda , pe care a investit-o in cumpararea apartamentului , etc. sau daca a vandut un bun personala la sau detinut de dinainte de casatorie, iar banii obtinuti din vanzare i-a investit la cumpararea apartamentului. sau chiar daca nu a contribuit la cumparare , a contribuit cu bani in renovarea acestuia .
daca insa nu poate dovedi in nici un fel contributia sa in ceea ce priveste imobilul, sunt sanse ca sotul care a achizitionat apartamentul sa -i fie atribuit de catre instanta , cu obligarea la plata unei sulte f mici catre celalalt sot .
asta in cazul in care dovedeste ca , contributia sa la achizitionarea apartamentului i-a apartinut in totalitate
Dispozitiile prevazute de art 30 din Codul Familiei sunt unele imperative , de la care nu se poate deroga .Astfel , bunurile dobandite de la data casatoriei sunt comune (cu exceptiile prevazute de articolul 31 Cod Fam.), iar orice coventie contrara este nula.
De unde provin sumele din care veti face plata pretului ?
Daca sunt , spre exemplu , venituri salariale obtinute de dumneavoastra in timpul casatoriei , imobilul are calitatea de bunuri comunDaca insa , plata pretului a rezultat din alte sume , dobandite inaintea casatoriei , atunci e propriu.Insa , in eventualitatea unui partaj , contributia dvs va fi apreciata diferit de cea a sotului (e rasturnata prezumtia de contributie egala a celor doi soti , prin proba contrarav , uzand de orice mijlloc de proba)
Fata de cele aratate de Ioana Stoica as adauga: Daca banii pentru achizitionarea apartamentului provin dintr-o mostenire proprie , atunci imobilul respectiv este bun propriu si nu se va partaja intre soti.
Dupa cum a aratat doamna avocat Horodnic , opereaza , spre exemplu,in cazul unor sume provenite dintr-o mostenire, o subrogatie (o inlocuire)reala cu titlu universal, conferind calitatea de bun propriu.