avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... BUN PROPRIU SAU COMUN ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

BUN PROPRIU SAU COMUN ?

Va rog sa-mi sa ma ajutati cu un sfat .
Sotia mea a achizitionat un imobil in timpul casatoriei cu mine, in contractul de vanzare cumparare a imobilului se specifica ca e casatorita si ca pretul a fost achitat in totalitate de mama sa, care declara in continutul contractului "donez fiicei mele suma X, in vederea achizitionarii imobilului"
Ulterior acest imobil a fost vandut si a fost achizitionat un alt imobil cu o valoare mai mare decat primul imobil, dar tot pe numele sotiei, specificandu-se in contractul de vanzare cumparare, ca este casatorita cu mine.
Va rog sa-mi spuneti daca imobilul este bun comun sau bun propriu, intru-cat sotia doreste sa divorteze si totodata va rog sa-mi spuneti daca opereaza sau nu SUBROGATIA REALA, cu privire la cel de al doilea imobil.
VA MULTUMESC
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
laur27, utilizator
Buna seara !
Ar fi mult de discutat pe aceasta tema insa va prezint parerea mea pe scurt.
Desi obiectul donatiei in cauza nu este locuinta ci pretul platit pentru aceasta, valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare reprezinta bun propriu - art. 31 lit. f din Codul Familiei. In consecinta, in opinia mea, ,,o parte,, din noul imobil achizitionat reprezinta bunul propriu al sotiei, corespunzator pretului obtinut pe primul apartament.
In afara de aceasta, ceea ce depaseste acest pret, este bun comun si se va imparti si el ca urmare a incetarii devalmasiei.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
Valentin Geapana, Avocat
La un partaj e important,ca fiecare sa faca dovada cu cit a contrbuit la achizitionarea bunurilor achizitionate inpreuna, pentru a se inparti bunurile in mod echitabil .Un imobil poate fi bun comun cu conditia ca la achizitonare sa fi participat in mod egal din punct de vedere financiar s-au poate sa fie bun propriu daca numai unul din soti a contribuit la achizitionarea acestuia.
Dle mariiky, va contraziceti singur. Intai spuneti ca e important a se stabili cota de contributie pentru ca bunurile sa fie impartite echitabil, iar in final sa sustineti ca imobilul poate fi considerat bun comun doar daca fiecare din soti a contribuit in mod egal(financiar) la achizitionarea acestuia.
Daca imi permiteti, va voi contrazice. Unul din soti poate contribui cu 1% si celalalt cu 99% si este considerat bun comun, chiar daca cota nu este egala. Bunurille comune sunt bunuri dobandite in timpul casatoriei si atat.
Consider ca mod gresit este sustinut ca: " Un imobil poate fi bun comun cu conditia ca la achizitonare sa fi participat in mod egal din punct de vedere financiar s-au poate sa fie bun propriu daca numai unul din soti a contribuit la achizitionarea acestuia." , deoarece conform art. 29 coroborat cu art. 30 din Codul Familiei, sotii sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casniciei, Iar bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.

Data post: Luni, 1 Septembrie 2008, 22:57
Subiect: RE: BUN PROPRIU SAU COMUN ?

Intrebarea este, opereaza sau nu cu privire la cel de-al doilea imobil SUBROGATIA REALA?

Data post: Luni, 1 Septembrie 2008, 23:02
Subiect: RE: BUN PROPRIU SAU COMUN ?

Va multumesc pentru raspuns.


Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
nu. subrogatia reala este altceva

Alte discuții în legătură

Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de unul dintre soti eli67 eli67 In cazul cumpararii unui imobil de catre unul dintre soti in timpul casatoriei, daca imobilul a fost achitat in totalitate de catre unul dintre soti, ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune sau nu... Orieta Orieta Daca in timpul casatoriei am mostenit personal o avere pe care am valorificat-o in bunuri mobile si imobile,acestea vor face parte din procesul de partaj si se ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei flowersun flowersun Buna ziua, Sunt casatorita de 2 ani si doresc sa achizitonez din banii mei o garsoniera. As vrea sa stiu, daca sotul meu poate face la notar o declaratie in ... (vezi toată discuția)