avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasire in intersectie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasire in intersectie

buna seara!

este prima data cand folosesc acest site si sper sa ma puteti ajuta.

Ma aflam cu o ruda in masina, ea era la volan - este incepatoare.
Ne aflam intr-o intersectie in forma de "T", si am oprit pt a vira la stanga. Am asteptat sa treaca coloana de masini ce venea din sens opus, intre timp in spatele nostru a mai ajuns o masina care a observat faptul ca semnalizam la stanga, a asteptat sa viram dupa care urma sa isi continue drumul.
In momentul in care ruda mea s-a asigurat ca poate sa vireze la stanga, nu a obs ca din spate se angajase o alta masina in depasire - era deja in viraj, eu am vazut ca o masina ne depaseste - i-am tras de volan si am ridicat frana de mana dar ruda mea s-a pierdut, a incurcat pedala de frana cu cea de acceleratie si am lovit masina pe lateral.

Deci, exceptand faptul k ruda mea e incepatoare si s-a pierdut - masina nu avea voie sa depaseasca intr-o intersectie;
Intersectie este formata dintr-un drum principal si unul secundar. Noi viram de pe drumul principal catre cel secundar;
Exista la iesirea de pe drumul secundar un semn "STOP";
Drumul principal nu este marcat cu banda continua sau discontinua !!!!!

Problema e ca a scos-o pe ruda mea total vinovata pt ca nu s-ar fi asigurat indeajuns - cu probabilitatea ca masina ce ne depasea sa fi fost in unghi mort.

Are vreo sansa sa castige daca va face contestatie?

Pe PV este trecuta o amenda de 264 (cred) ron.. suma nu este mare, dar nu mi se pare corect sa o platim atata timp cat nu am gresit cu nimic.

Elemente pe care ma bazez: adresa trecuta de of. de politie unde s-a intamplat accidentul este alta. Atunci cand m-a intrebat unde s-a intamplat accidentul i am zis k s-a intamplat pe "Prelungirea Bradului", iar in PV a trecut doar "Bradului" - diferenta dintre aceste 2 strazi este de apx. 1 km.

Am sunat la politie sa anuntam ca a avut loc un accident si dorim sa ne trimita o masina de politie - dar ne-au zis k toate masinile si agentii sunt ocupati cu un eveniment ce avea loc in oras. Am mutat masinile intruncat nu erau soldate cu victime si incurcau circulatia - iar la declaratii, politistul ne-a zis ca era mai bine daca vedea masinile si venea imediat la locul faptei. Deci? Eu am sunat, ei nu au venit!!

Apoi, am un martor care a vazut totul, pentru ca masina martorului astepta sa iasa de pe drumul secundar pe cel principal si astepta pt a ceda trecerea - deci totul s-a intamplat in fata lui.

Va multumesc anticipat!!


Cel mai recent răspuns: marlenn , utilizator 03:23, 25 Octombrie 2011
Daca e asa cum spuneti aveti dreptate si apoi si in PV este consemnata adresa gresit deci motiv de anulare a PV. Contestati-l in termen si aveti sanse de castig.
Si mie imi pare ca ati avea dreptate conform celor sustinute de dvs.

Ar fi insa bine sa aveti si martori la proces.
In intersectiile dirijate depasirea este permisa.
Problema este ca cel care v-a depasit venea mai din urma si probabil ca nu avea cum sa observe semnalizarea dumnevoastra ca virati la stanga fiindu-i obturata vizibilitatea de masina (sau poate masinile) care se afla(u) in spatele dumneavoastra.

Art. 152. - (1) Se interzice depasirea vehiculelor:
a) in intersectii cu circulatia nedirijata prin mijloace de semnalizare rutiera ori de catre politisti;
b) in apropierea varfurilor de rampa, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) in curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele, ciclomotoarele si bicicletele, daca lungimea segmentului de vizibilitate a drumului este mai mare de 20 m, iar latimea drumului, de cel putin 7 m;
e) pe treceri pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje;
f) pe treceri la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m de acestea;
g) in statii de tramvai, atunci cand acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni;
h) in zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa";
i) cand pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculele circula pe contrasens;
j) in situatia cand din sens opus se apropie un alt vehicul al carui conducator este obligat sa efectueze manevre de evitare pentru a nu intra in coliziune;
k) in locul unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.
(2) Se interzice depasirea coloanei oficiale asigurate, inainte si in urma, cu echipaje ale politiei.

Intrebare: erau mai multe masini care asteptau in spatele dvs.?

Din cele relatate de dvs., daca manevra era semnalizata corect si in plus se formase si o coloana cat de mica de masini.... depasirea nu mai era permisa. Nu avea loc sa depaseasca prin dreapta?

Bafta!
Problema este ca tot pe baza de proba va trebui dovedit daca politistul a fost de fata...
Ati sunat la 112? Daca da, puteti cere de la STS continutul convorbirii catre 112. Va poate fi de folos...il puteti folosi ca proba in instanta...Daca politistii v-au spus la telefon ca nu pot veni si legatura cu ei vi s-a facut prin 112, atunci ceea ce v-au spus a ramas inregistrat...

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala depasirea a doua camioane? christee christee Buna ziua Dee curand am avut urmatoarea problema: drum in localitate, o banda pe sens, in fata mea doua camioane; ma angajez in depasirea primului, nu am ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie , posibil culpa comuna? dvnity dvnity Buna ziua, In urma cu 1 luna si ceva sotia mea si cu mine am avut un accident de masina. Mergeam pe un drum judetean cu 2 sensuri de mers , am vrut sa facem ... (vezi toată discuția)
Incepere depasire pe linie discontinua, fara obiectii. goldieczr goldieczr Buna ziua. Acum cateva zile am inceput o depasire pe linie discontinua pe care am fost nevoit sa o finalizez pe linia continua, insa fix in mijlocul depasirii ... (vezi toată discuția)