avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... cheltuieli intreprindere individuala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

cheltuieli intreprindere individuala

buna ziua,
mi-am infiintat o intreprindere individuala, platitoare de TVA, care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. Am cumparat, de la o persoana fizica, un utilaj (semanatoare) in baza unui contract de vanzare - cumparare, insa cumparatorul nu este intreprinderea individuala ci eu, persoana fizica. Suma platita de mine, persoana fizica, pentru achizitionarea acestui utilaj, poate fi o cheltuiala deductibila pentru intreprinderea individuala sau eu, persoana fizica, pot sa inchiriez acest utilaj la intreprindere individuala si sa deduc aceasta cheltuiala cu chiria ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: laviluca , utilizator 14:03, 15 Octombrie 2011
suma platita de dvs. ca persoana fizica nu reprezinta o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venitul intreprinderii individuale.

in momentul de fata aveti 3 posibilitati:

1. contract de comodat intre dvs. ca persoana fizica si intreprinderea individuala (cu titlu gratuit)
2. contract de inchiriere, asa cum ati precizat si dvs., dar in acest caz pentru ca aceasta cheltuiala sa fie deductibila, contractul trebuie inregistrat la administratia financiara si va trebui sa platiti impozit pe persoana fizica (ce deducti intr-o parte, platiti in cealalta parte)
3. vanzarea utilajului de pe persoana fizica pe intreprindere individuala si deducerea cheltuielilor efectuate in acest sens, la achizitie si ulterior, cu intretinerea (atentie, daca valoarea depaseste 1.800 lei, utilajul este considerat mijloc fix si este supus amortizarii)
multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"transformare" i.i. in srl Liviu93 Liviu93 Buna ziua. Este posibil sa \\"transform\\" o intreprindere individuala intr-o soc. cu raspundere limitata? Nu stiu daca ajuta la ceva, dar codul CAEN al ... (vezi toată discuția)
Obiect de activitate societate comerciala marinb marinb Buna ziua, As avea si eu unele intrebari in legatura cu obiectul de activitate al unei societati comerciale. Eu doresc sa-mi infiintez un S.R.L. avand ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda sau contract de comodat - tractoare si masini agricole gatanmarius gatanmarius Buna seara! Am infiintat o societate(SRL) cu principalul domeniu de activitate clasa caen 0111(Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si ... (vezi toată discuția)