buna ziua,
mi-am infiintat o intreprindere individuala, platitoare de TVA, care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. Am cumparat, de la o persoana fizica, un utilaj (semanatoare) in baza unui contract de vanzare - cumparare, insa cumparatorul nu este intreprinderea individuala ci eu, persoana fizica. Suma platita de mine, persoana fizica, pentru achizitionarea acestui utilaj, poate fi o cheltuiala deductibila pentru intreprinderea individuala sau eu, persoana fizica, pot sa inchiriez acest utilaj la intreprindere individuala si sa deduc aceasta cheltuiala cu chiria ?
Va multumesc.
suma platita de dvs. ca persoana fizica nu reprezinta o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venitul intreprinderii individuale.
in momentul de fata aveti 3 posibilitati:
1. contract de comodat intre dvs. ca persoana fizica si intreprinderea individuala (cu titlu gratuit)
2. contract de inchiriere, asa cum ati precizat si dvs., dar in acest caz pentru ca aceasta cheltuiala sa fie deductibila, contractul trebuie inregistrat la administratia financiara si va trebui sa platiti impozit pe persoana fizica (ce deducti intr-o parte, platiti in cealalta parte)
3. vanzarea utilajului de pe persoana fizica pe intreprindere individuala si deducerea cheltuielilor efectuate in acest sens, la achizitie si ulterior, cu intretinerea (atentie, daca valoarea depaseste 1.800 lei, utilajul este considerat mijloc fix si este supus amortizarii)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.