Pentru procesele care sunt inca pe rol iata o intrebare fierbinte: Conform art. 87 din Codul de procedura civila "Art. 87. - Vor fi citati:
1. statul, judetul, comuna si celelalte persoane juridice de drept public, in persoana capului autoritatii la contenciosul sediului central al administratiei respective sau, in lipsa de contencios, la sediul administratiei;"
Ori conform art. 80 din Constitutie doar Presedintele reprezinta Statul Roman si evident tot el este si capul autoritatii centrale:
"ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate."
Asadar este corecta din punct de vedere profesional practica unor instante care procedeaza intr-unul din modurile:
a) la grefa nu se primeste cererea pentru ca petentul nu a indicat adresa Statului
b) instanta introduce statul prin Directia judeteana a Finantelor Publice
c) instanta introduce Statul prin Ministerul Finantelor
d) instanta introduce Statul prin alta autoritate sau institutie publica, desi numele acesteia nu a fost mentionat in nicio cerere
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile primite
Adrian
Va multumesc pentru ajutor, dar mai am nevoie de cateva detalii. Pentru a fi corecta citarea Statului prin Directia Judeteana a Finantelor Publice ar trebui sa existe un articol din Constitutie sau din o lege organica prin care sa se stabileasca foarte clar acest lucru. Ma ajutati sa identific acel text de lege?
Art. 223 (1) din Noul Cod Civil prevede ca : În raporturile civile în care se prezintă nemijlocit, în nume propriu, ca titular de drepturi și obligații, statul participă prin Ministerul Finanțelor Publice, afară de cazul în care legea stabilește un alt organ în acest sens.
DGFP are calitatea de reprezentant în teritoriu al Ministerului Economiei și Finanțelor, putând sta în judecată atât în nume propriu, cât și în calitate de reprezentant al acestuia și pe cale de consecință al Statului Român, răspunzând în solidar pentru pagubele cauzate persoanelor fizice sau juridice.