avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... bilet la ordin avalizat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

bilet la ordin avalizat

Rog sa imi spuna cineva ce inseamna bilet la ordin avalizat - in sensul ca garanteaza cu afacerea. In caz de neplata raspunde cu toate activele firmei? In caz de neplata este nevoie de proces sau se poate executa silit direct? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sezghintour2019@gmail.com , utilizator 17:58, 20 Mai 2024
Tot aveti nevoie de proces in caz de probleme. Pentru a trece direct la executare trebuie investit cu titlu executoriu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Biletul la ordin (promissory note) este un inscris prin care o persoana (emitentul) se obliga sa plateasca altei persoane (beneficiarul, creditorul), sau la ordinul acestuia, o anumita suma de bani la scadenta.
Biletul la ordin poate fi transmis prin gir si poate fi garantat prin aval. La scadenta, biletul la ordin devine titlu executoriu.
Prin avalizarea biletului la ordin, se ofera o garantie a indeplinirii obligatiilor asumate de catre unul din semnatarii unui bilet la ordin (tras, tragator sau girantul lui).


Asadar, avalistii pot fi executati silit de catre beneficiarul biletului, in cazul in care societatea nu achita creditul, iar biletul la ordin nu este platit de catre emitent si acesta indeplineste conditiile legale pentru a fi ceruta plata, desi acestia nu mai au nici o legatura economica cu soicietatea pentru care au garantat respectivul instrument de debit.

avalistul este inca o persoana care isi asuma obligatia de plata in aceeasi masura ca si emitentul, avalistul poate fi persoana fizica sau persoana juridica
daca la scadenta biletul nu va fi platit, atunci veti investi biletul cu tilu executor, se face la judecatorie fara citarea partilor, este o simpla formalitate, tocmai asta este esenta biletului la ordin, nu va mai fi caz de proces pentru a obtine titlul executor
veti putea executa silit fie emitentul, fie avalistul, pe oricare dintre ei pentru intreaga suma pina o veti fi recuperat de la cel pe care-l veti fi gasit solvabil; puteti recupera o parte de la emitent, restul sumei de la avalist, daca emitentul nu dispune de intreaga suma
ca exemplu: daca emitentul biletului este un SRL cu un capital social si active fara valoare, atunci este o idee buna sa cereti avalizarea de catre un asociat care are bunuri de valoare;
daca la scadenta srl-ul nu va plati, veti avea posibilitatea sa executati silit bunurile personale ale asociatului care a avalizat
daca avalistul este o firma asa cum reiese din intrebare, atunci asigurati-va ca firma are sanse reale sa faca profit, altfel nu veti avea ce recupera de la avalist in caz de neplata
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
eugen82, utilizator
Va multumesc pentru lamuriri. Din raspunsurile pe care le-am primit inteleg ca "a garanta cu afacerea" in cazul unui bilet la ordin avalizat inseamna ca avalistul (in cazul care ma intereseaza e persoana juridica) garanteaza cu toate bunurile pe care le are. Am inteles bine?
da, ati inteles bine, dar fiti foarte atent pentru ca nu cumva bunurile firmei sa fie luate pe credit, ipotecate bancii, sau sa fi garantat deja cu ele altcuiva, sau intre timp sa le instraineze sau alte situatii, dvs. imprumutati bani sau livrati marfuri?

Alte discuții în legătură

Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Linie credit neplatita mayday147 mayday147 In urma unei afaceri \"deosebite\", am ramas la banca cu o linie de credit (pe firma) de 15000EUR neplatita. Contractul a fost semnat de catre mine (asociat ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat in nume propriu cristinel30 cristinel30 Buna ziua, O sc are datorii catre firma mea si mi-a spus ca-mi va da un Bilet la ordin avalizat in nume propriu cu titlu executoriu, scadenta fiind in data de ... (vezi toată discuția)