avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... FALS IN DECLARATII?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

FALS IN DECLARATII?

Buna ziua!

Ma confrunt cu o problema, si as avea nevoie de ajutor, daca se poate, va rog...un vecin a cumparat in 2006 un teren langa al meu, iar in 2007 l-a intabulat pe el. Pentru aceasta, a apelat la un inginer autorizat, caruia i-a declarat, in scris, pe proprie raspundere, printr-o declaratie, ca stie exact limitele si localizarea terenului. Menionez ca atat eu, cat si celalalt vecin, nu am fost prezent la masuratori, pt ca nu ne-a chemat nimeni!
In 2008, deci dupa un an, vecinul imi incalca proprietatea cu cca 200 mp, si este amendat pentru tulburare de posesie. In 2009 la fel. La parchet a declarat ca el nu a arat decat ce i-a masurat inginerul!!!
Tot in 2009 m-a dat in judecata pentru granituire. Conform acestuia, "inca de la cumpararea terenului existau suspiciuni cu privire la limitele acestuia si la vecinatati"!!!
Intrebarea mea este: pot sa-l acuz de fals in declaratii, conf art. 292 c.p.? Mentionez ca declaratia pe care dat-o inginerului care i-a masurat si intabulat terenul este tip si se afla la dosarul de intabulare de la OCPI.
Astept parerile Dvs.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: TRAIAN78 , utilizator 17:05, 16 Octombrie 2011

ART. 292
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.


la acest articol va referiti?
eu cred ca acest articol l-a incalcat, deoarece:
- era constient ca nu stie exact localizare si limitele terenului, fara prezenta celorlalti vecini
- el insusi se contrazice pe sine cand spune ca el a arat "atat cat i-a masurat inginerul", adica inginerul ghidat de el.
- astfel imi incalca proprietatea si este amendat pentru tulburare de posesie.

Cu toate acestea, el a declarat inginerului in scris ca stie exact localizare/limitele terenului...in caz contrar, inginerul nu-i putea masura terenul, decat prin prezenta celorlalti vecini...deci fapta sa produce consecinte juridice, nu?:">
Inginerul este organ sau institutie de stat?
Falsul cred ca a survenit eventual cand s-a intabulat cu un act pe care stia ca este fals, nu stiu daca nu e cumva doar "uz de fals" ; dar poate apare cineve experimentat in falsuri :D
inginerul este persoana fizica autorizata...oricum ar fi, parerea mea, ceea ce a facut este ilegal...stia ca probabil noi (ceilalti vecini) nu am fi fost de acord cu limitele terenului, iar ca sa caute o portita de iesire, a declarat fals...culmea, mai are tupeul de a spune ca el atat teren foloseste, cat i-a masurat inginerul...cu toate ca este amendat pentru tulburare posesie, el tot pe a lui o tine pana azi...
anexez declaratia pe care a dat-o


ANEXA 5
la regulament


OFICIUL DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ ................
BIROUL DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ .................




DECLARAŢIE



Subsemnatul (a), ............, domiciliat(ã) în localitatea ............., str. .......... nr. ......, legitimat(ã) cu CI/BI seria ........... nr. ............, CNP ............., prin prezenta declar pe propria rãspundere, în calitate de proprietar al imobilului situat ..................., sub sancţiunile prevãzute de art. 292 din Codul penal, cã:
- nu am înstrãinat bunul imobil (sau o parte a acestuia);
- nu am solicitat recepţia şi înscrierea în cartea funciarã/am solicitat anterior recepţia şi/sau înscrierea în cartea funciarã, dar solicitarea a fost respinsã prin ............ (anexatã în copie);
- am indicat persoanei autorizate limitele imobilului, în vederea întocmirii documentaţiei cadastrale;
- am fost informat(ã) şi sunt de acord cu suprafaţa rezultatã din mãsurãtori de ....... mp, comunicatã de persoana autorizatã;
- suprafaţa iniţialã a imobilului este de ......... mp.
Îmi asum întreaga rãspundere pentru punerea la dispoziţia persoanei autorizate .................. a urmãtoarelor acte doveditoare ale dreptului de proprietate ...................., în vederea identificãrii limitelor bunului imobil mãsurat, pentru executarea documentaţiei cadastrale, participând la mãsurãtoare.

Data ....../......./20....
Semnãtura proprietarului
.............

Numele şi prenumele persoanei autorizate
...........................

Semnãtura şi ştampila
..............



ce parere aveti?














Ok ,daca falsul s-a produs prin semnatura contra OFICIUL DE CADASTRU SI PUBLICITATE
IMOBILIARA atunci e fals in declaratii si uz de fals dupa ce a obtinut actul falsificat. Insa vedeti ca nu prea ajung dosare de acest gen in instanta. Cu alte cuvinte s-ar putea sa scape basma curata cu o simpla amenda data de procur sau chiar mai putin ...

Puteti verifica pe portal.just.ro selectand judetul si instanta dvs. si cautand dupa 292 la obiectul cauzei.

Mai bine asteptati pana cand raspunde cineva care se pricepe foarte bine la acest tip de infractiuni.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
xuser, utilizator

Alte discuții în legătură

Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)
Urmarire penala ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.Avem un dosar penal deschis pentr fals si uz de fals cu continuitate iar politia a trimis dosarul la parchet iar parchetul a vrut sa claseze ... (vezi toată discuția)