avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere ca urmare a desfiintarii postului (Art ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere ca urmare a desfiintarii postului (Art 65,Codul Muncii)

Buna ziua,
Care este procedura pentru concediere ca urmare a desfiintarii postului? Ce restrictie are angajatorul privind o eventuala angajare viitoare? (pe un post diferit de cel in cauza)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:23, 20 Octombrie 2011
Angajatorul acorda 20 zile lucratoare de preaviz salariatului (notificare scrisa), perioada in care salariatul poate beneficia de invoire de pana la 4 ore / zi pentru cautarea unui nou loc de munca.
Nu este nici o restrictie privind angajarea pe un post diferit de cel din care se face disponibilizarea.
resurseumanealba a scris:

Angajatorul acorda 20 zile lucratoare de preaviz salariatului (notificare scrisa), perioada in care salariatul poate beneficia de invoire de pana la 4 ore / zi pentru cautarea unui nou loc de munca.
....

Poate beneficia de reducerea timpului de munca in perioada de preaviz numai daca acest lucru este prevazut in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ..

cris2279 a scris:

Buna ziua,
Care este procedura pentru concediere ca urmare a desfiintarii postului? Ce restrictie are angajatorul privind o eventuala angajare viitoare? (pe un post diferit de cel in cauza)

Procedura ar fi:
1. AGA sau asociatul unic decide restructurarea activitatii si desfiinatarea unor posturi, cu precizarea expresa care posturi se desfiinteaza.
2. Se instiinteaza ,in prealabil - dar nu este obligatoriu -, salariatul ca postul lui va fi desfiintat la data de ... si , ca urmare, incepand cu data de ..... va intra in preaviz de 20 de zile lucratoare.
3. la terminarea preavizului se va emite decizia de concediere care se va comunica salariatului concediat.

Angajatorul nu are nicio restrictie privind eventualele angajari viitoare ... insa este de preferat , ca o eventuala angajare pe postul proaspat desfiintat sa se faca dupa trecerea termenul de contestare a deciziei de concediere.

Care este termenul de contestare pentru aceasta decizie de concediere?
1. Termenul de contestare a deciziei de concediere este de 45 de zile de la data la care salariatul concediat a semnat de primirea deciziei de concediere.

2. - Acest termen trebuie prevazut si in decizia de concediere.
- Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

3. Termenul de 45 de zile este dat de Legea 62/2011 (a dialogului social):

Art. 210
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
b) constatarea nulitatii unui contract individual de munca poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada in care contractul respectiv se aplica;
c) plata despagubirilor pentru pagubele cauzate si restituirea unor sume care au format obiectul unor plati nedatorate pot fi cerute in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva patricia84 patricia84 Buna seara, am si eu o problema si am nevoie urgenta de ajutorul dumneavoastra. Am fost anuntat verbal de seful meu ca urmeaza a fi dat afara, iar calea ar fi ... (vezi toată discuția)
Actiunea in justitie privind concedierea nelegala petcuvioleta petcuvioleta Inainte cu trei zile de a se expira perioada de previz, urmare deciziei de concediere colectiva prin desfiintarea postului, am fost nevoita sa intru in ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post-drepturi ale salariatului cgabri_ella cgabri_ella Fiul meu a fost instiintat pe data de 06 iunie 2011 ca datorita situatiei economice a societatii in care lucreaza postul lui se va restructura.In data de ... (vezi toată discuția)