Transmiterea electronica a cererilor de inmatriculare sau de inregistrare a mentiunilor in registrul comertului a devenit posibila in urma adoptarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2008 pentru completarea art. 3 din OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 465 din 23 iunie 2008.
Actul normativ a facilitat transmiterea electronica a cererilor de inmatriculare/inregistrare a mentiunilor in registrul comertului prin Sistemul de Formulare Electronice Inteligente (SFEI) al ONRC. Astfel, in cazul cererilor electronice, operatiunea de aplicare a timbrului judiciar a fost inlocuita cu incasarea contravalorii acestuia de catre Oficiile Registrului Comertului.
Lege aplicata cu doi ani intarziere
Inmatricularea sau inregistrarea mentiunilor in Registrul comertului prin mijloace electronice a fost introdusa inca de acum doi ani, prin Legea nr. 441/2006 pentru modificarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului. Prevederile au ramas inaplicabile, insa, din cauza formalitatilor privind timbrul judiciar, care presupuneau aplicarea acestuia, pe cereri.
9 formulare in SFEI
Inregistrarea in SFEI se face pe baza unei semnaturi electronice calificate care se poate obtine de la unul din furnizorii de servicii de certificare din Romania.
In prezent, pot fi depuse prin SFEI, urmatoarele formulare :
- Cerere verificare disponibilitate si rezervare denumire firma PJ;
- Cerere verificare disponibilitate si rezervare denumire firma PF;
- Cerere inregistrare persoane juridice;
- Cerere inregistrare si autorizare PFA/II/IF;
- Cerere-comanda eliberare acte;
- Cerere de depunere situatii financiare;
- Cerere-comanda eliberare informatii;
- Cerere completare dosar/observatii;
- Cerere actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev.2.
SFEI poate fi accesat la adresa
[ link extern ]
SFEI permite editarea on-line, printarea sau trimiterea catre serverul ONRC a formularelor. In plus, SFEI ofera costuri estimative ale tarifelor practicate de ORC, in functie de cerere.
Raspunsul pe care vi-am dat il gasiti pe www.avocatnet.ro - sectiunea Analize