avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la invoire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la invoire

Buna ziua!
Sunt profesoara si spun, cu parere de rau, ca inca nu-mi cunosc toate drepturile pe care le am la locul de munca. Mereu, cand am o problema, merg la director cu capul plecat ca sa obtin un concediu fara plata, sau o invoire la mica intelegere. Evident, sunt importante si problemele scolii, dar mai avem si noi tot felul de situatii cand suntem nevoiti sa lipsim pe timpul cursurilor. Asadar, rugmintea mea ar fi, daca ati putea sa-mi precizati ce posibiltati de invoire avem, conform noului Cod al muncii si daca s-a schimbat ceva fata de precedentul. Anul trecut m-am invoit 4 zile, platind din buzunar un inlocuitor, dar ulterior am aflat ca mi s-au retinut cele 4 zile din concediu de odihna. Nu mai inteleg nimic, mai ales ca am o colega care isi permite de cativa ani buni sa vina la scoala dupa 1 octombrie, pe motiv ca... se plimba. Ii tine locul o pensionara. Mai mult, aceasta a semnat condica in locul ei...cu numele colegei...in fals, deci. Mai mult, zilele de concediu de odihna i-au ramas intacte...Care sa fie explicatia?! Pare o exagerare ceea ce spun, dar chiar asa este. Beneficiaza de tratament special. Am aflat din diverse surse ca i s-ar de aceste favoruri pe motiv ca vine in weekend la scoala si face pregatire cu elevii. Nici acesta n-ar fi un motiv pentru ca si noi...restul... facem astfel de gesturi si nu se pune problema sa primim ceva similar in schimb. Nu port de grija altuia, dar.. totusi...mi se pare normal sa fim tratati la fel. Repet, poate e si vina mea ca nu m-am intreresat ce drepturi am avut. Macar de acum incolo sa stiu ce am de facut.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 17 Octombrie 2011
Concediul de odihna este un drept pe care salariatii il au garantat anual si platit, atat prin codul muncii, cat si prin alte legi speciale.
Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an calendaristic, integral sau fractionat. La cererea salariatului, concediul de odihna se poate efectua fractionat, cu conditia ca una dintre fractiuni sa nu fie mai mica de 15 zile lucratoare.
Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Aceasta perioada variaza in functie de:
< domeniul de activitate in care-si desfasoara activitatea;
< vechimea in munca a fiecarui salariat;
< varsta;
< tipul contractului de munca in vigoare pentru respectivul salariat.
De exemplu:
< salariatii din administratia publica au dreptul la un concediu de odihna platit de 21 de zile pentru o vechime de pana la 10 ani si de 25 de zile pentru o vechime de peste 10 ani;
< salariatii din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la un concediu de odihna platit de 18 zile lucratoare pentru o vechime de pana la 5 ani, 21 de zile lucratoare pentru o vechime intre 5 si 15 ani si de 25 de zile lucratoare pentru o vechime de peste 15 ani;
< salariatii din cercetare - incadrati in unitati bugetare - au dreptul la un concediu de odihna de 24 de zile lucratoare pentru o vechime in munca de pana la 5 ani, 26 de zile lucratoare pentru salariatii cu o vechime in munca intre 5 si 15 ani si 28 de zile lucratoare pentru o vechime in munca de peste 15 ani.
Vechimea in munca luata in considerare la determinarea duratei concediului de odihna este aceea pe care salariatii o implinesc in cursul anului calendaristic pentru care li se acorda concediul.
In cazul salariatilor incadrati in munca in timpul anului, durata concediului de odihna se va stabili proportional cu perioada lucrata de la incadrare la sfarsitul anului calendaristic respectiv, in raport cu vechimea in munca:
< tinerii in varsta de pana la 18 ani au dreptul la un concediu de odihna de 24 de zile lucratoare. In acest caz se ia in considerare varsta pe care acestia au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv;
< salariatii care sunt incadrati in posturi cu fractiuni de norma, de 4 sau 6 ore pe zi, au dreptul la concediu de odihna cu durata integrala, corespunzator vechimii in munca;
< durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract de munca cu timp partial se acorda in aceleasi conditii ca si salariatilor cu contracte de munca cu durata intreaga. Contractele de munca cu timp partial sunt acele contracte in baza carora salariatii nu pot avea o norma de lucru mai mica de doua ore pe zi.
Exista situatia in care un salariat a lipsit de la serviciu intregul an calendaristic, fie ca a fost in concediu medical, fie ca a fost in concediu fara plata, situatie in care nu mai are dreptul la un concediu de odihna pentru acel an.
In cazul in care perioadele de concedii medicale si de concedii fara plata, insumate, au fost de 12 luni sau chiar mai mari si s-au intins pe doi sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii nu pot beneficia decat de un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii, daca nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu, fie pe motive medicale, fie ca au fost in concediu fara plata.
Salariatii care pe langa functia de baza indeplinesc - prin cumul - si o alta functie cu norma intreaga, au dreptul la concediul de odihna platit numai de la unitatea in care au functia de baza.
Salariatii care sunt incadrati cu jumatate de norma la doua unitati au dreptul la concediu de odihna la ambele unitati, proportional cu timpul lucrat.
De regula, programarea concediilor de odihna se va face la sfarsitul anului pentru anul urmator.
Pe durata concediului de odihna salariatii au dreptul la o indemnizatie ce nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva si prevazute in contractul individual de munca.
Indemnizatia trebuie platita de angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Zilele declarate sarbatori legale si zile nelucratoare nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Daca in timpul concediului de odihna intervine una dintre urmatoarele situatii: salariatul se afla in concediu medical, este chemat sa indeplineasca indatoriri publice, este chemat sa satisfaca obligatii militare (altele decat serviciul militar in termen), salariatul urmeaza sau trebuie sa urmeze un curs de calificare, recalificare, perfectionare sau specializare (in tara ori in strainatate), concediul de odihna se considera intrerupt.
Efectuarea concediului de odihna se intrerupe in cazul in care salariata intra in concediu pentru maternitate, ca si in cazul in care salariatul este rechemat, prin dispozitie scrisa a conducerii unitatii, numai pentru nevoi de serviciu neprevazute care fac necesara prezenta salariatului in unitate. In situatia rechemarii, cei in cauza au dreptul la rambursarea tuturor cheltuielilor de transport, precum si a cheltuielilor legate de efectuarea concediului in alta localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestatia de care nu mai pot beneficia din cauza rechemarii.
In aceste cazuri salariatii au dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa incetarea situatiilor respective sau, eventual, la o data stabilita printr-o noua programare in cadrul aceluiasi an calendaristic.
Indemnizatia nu se restituie daca concediul, o data inceput, a fost intrerupt, ci se va face o regularizare intre indemnizatia cuvenita zilelor de concediu neefectuate si salariul cuvenit pentru perioada lucrata dupa intreruperea concediului. O data programata perioada restanta a concediului de odihna, angajatorul va plati salariatului indemnizatia cuvenita pentru aceasta parte.
Salariatii carora le-a incetat contractul de munca au dreptul la compensatii, daca nu si-au efectuat concediile de odihna.
Pe langa concediul de odihna anual, salariatul mai are dreptul si la un concediu de odihna suplimentar, precum si la concediu platit pentru evenimente familiale deosebite.
Durata concediului de odihna suplimentar variaza in functie de domeniul de activitate, de conditiile de munca. Beneficiaza de aceste facilitati si salariatii nevazatori, precum si cei incadrati in diferite grade de invaliditate.
Concediul de odihna acordat se cumuleaza cu zilele de concediu de odihna suplimentar.
Concediul platit pentru evenimente familiale deosebite, acordat salariatilor din administratia publica, din regiile autonome, difera in functie de eveniment. Astfel: pentru casatorie salariatul poate solicita 5 zile de concediu platit, pentru nasterea sau casatoria unui copil 3 zile, pentru decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II a salariatului 3 zile.
Concediul fara plata:
- nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, in cazul sustinerii unor examene sau a prezentarii la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate;
- poate fi acordat fara limita in cazul ingrijirii copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada specificata in certificatul medical, ca si in cazul tratamentului medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul la indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
Calitatea de salariat exista si pe durata concediilor fara plata.
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2011
CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109, Traducator autorizat
:offtopic: Interventie moderator
@ annajanette

Potrivit Regulamentului Fomului , nu este permisa nici postarea prin copy-paste a textelor din alte siteuri in paginile Avocatnet.ro. Acest forum incurajeaza originalitatea si va roaga sa intelegi ca informatiile publicate aici trebuie sa ajute oameni, nu sa prejudicieze autori de texte accesibile pe internet.

p.s
ar trebui sa postati si sursa de informatie de unde ati preluat acest text .. textul respectiv poate fi gasit pe
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna biutza2003 biutza2003 Buna ziua. Am auzit de la cineva care lucreaza in cadrul armatei, ca personalul care lucreaza opt ore pe zi la calculator beneficiaza de un numar mai mare ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face daca angajatorul nu iti aproba efectuarea concediului de odihnna si nici remunerarea lui??? Gyna Gyna In contractul de munca am dreptul la 25 de zile de concediu de odihna si angajatorul abia mi-a aprobat cu mari rugaminti asta vara, 10 zile din 25.Iata ca anul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna legal - intrebari pentru firmele software Irina03 Irina03 Buna ziua, as dori sa aflu urmatoarele informatii: 1. care este durata minima a concediul de odihna anual? Eu stiam de 21 zile, seful zice 20 zile... 2. o ... (vezi toată discuția)