avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE pe Noul COD 2011 !!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE pe Noul COD 2011 !!!

3 coproprietari pe un imobil. Doi din acestia au parasit legal tara (in 1960) si ar avea peste
100 de ani de la data nasterii lor. Nu au mai dat vreun semn de peste 13 ani.
Cel de-al treilea, fiind singurul care a intretinut proprietatea, poate uzucapa cotele parti ale acestor doi "disparuti" conform noilor prevederi din Cod (minim 10 ani ) ?
Data si locul decesului celor doi nu este cunoscut.
Ce trebuie intreprins, ce documente sunt necesare pentru a se inscrie intreaga proprietate in Cartea Funciara pe numele singurului coproprietar ramas ?
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2011
tibors, utilizator
In situatia in care se administreaza probe in sensul ca unul dintre coproprietari prin manifestari de vointa univoce, exteriorizate, a inteles sa transforme posesiunea comuna intr-una exercitata in nume propriu, o actiune in uzucapiune este admisibila. Intr-adevar in practica exista asemenea cazuri.
Problema se pune in felul urmator:
1. art. 557 alin. (4) Cod civil: "cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege, in cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobandeste prin inscrierea in cartea funciara, cu respectarea dispozitiilor prevazute la art.888";
2. art. 888 C.civ.: "Inscrierea in cartea funciara se efectueaya in baza inscrisului autentic notarial, al hotararii judecatoresti ramase definitive, a certificatului de mostenitor sau in baza altui act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta";
3. art. 930 C.civ si 4. art.931 C.civ. : uzucapiunea extratabulara si uzucapiunea tabulara (nu mai redau textele, mergind pe considerentul ca utilizatorul le poate citi).
Logic deci, pentru dobandirea proprietatii prin oricare din cele doua moduri de uzucapare (in fct. de situatia concreta si posibilitatea incadrarii ei in prevederile art.930 sau 931 C.civ.) este necesara posibilitatea inscrierii in cartea funciara. Este logic faptul ca se poate invoca uzucapiunea, insa aceasta trebuie sa fie
facuta cu succes. Pentru aceasta trebuie avute in vedere atat posibilitatile de probare a unei posesii neviciate (continue, neintrerupte, publice, sub nume de proprietar), insa in aceeasi masura si indeplinirea conditiilor prevayute de art. 930 sau 931 C.civ., dar si cumulativ pentru cazul incadrarii spetei in prevederile art. 930 C.civ., a prevederilor art. 932 C.civ. - referitoare la inceperea curgerii termenului uzucapiunii . Cititi inca odata cu atentie textele invocate de mine, comparati situatia concreta si mijloacele de proba avute la dispozitie, dar mai ales evaluati posibilitatea admiterii solicitarii dvs. de inscriere in cartea funciara prin invocarea uzucapiunii.
In concluzie, nu spun ca este imposibila invocarea uzucapiunii (pana la urma, oricine poate cere orice, insa important este sa si obtina :) ) ci numai ca trebuie facuta o evaluare extrem de aprofundata, cu analiza detaliata si concreta a situatiei dvs.,
a mijloacelor de proba avute la dispozitie, pentru alegerea solutiei optime si eficiente (prin atingerea rezultatului dorit cu costuri minime), iar nu introducerea de actiuni (care presupun costuri), fara atenta evaluare a sanselor reale.
Eu va sfatuiesc, in final, sa contactati un avocat, pentru prezentarea, analiza si discutarea detaliata a spetei, cu finalitatea stabilirii unei strategii de actiune (tot avocatiala), optime.
Un forum benefic pentru toti. Dar un raspuns concret trebuie sa luam legatura la nr. de telefon, etc.! Un cuvant sincer D-na Ioana l-a spus si am stima. Adevaru pana la urma invinge!
1. intradevar uzucapiunea intre COPROPRIETARI este imposibila;
2. de vazut DECIZIE Nr. LXXXVI (86) din 10 decembrie 2007 - RIL, prescripţiunile în ce priveşte natura, durata şi efectele lor sunt supuse dispoziţiilor legii sub care au început !
In situatia data concluzia este ca uzucapiunea este posibila; urmeaza doar ca avocatul pe care il veti angaja sa aibe in vedere o practica si o argumentatie adecvata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea cameliabonciu cameliabonciu daca parintii mei au stapanit 45 de ani o proprietate fara a avea acte pot deveni proprietari prin uzucapiune?multumesc.si daca da ce pasi trebuie uramati (vezi toată discuția)
Uzucapiunea în cazul imobilului înscris în cartea funciarã tibors tibors Un posesor (altul decat proprietarul legal) al unui imobil inscris in Cartea funciara poate uzucapa imobilul in conditiile posesiei dupa o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)