avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna ziua
Anul trecut in decembrie am vrut sa trimitem oameni in somaj si mi s/a spus ca s/a schimbat legea si ca trebuie sa aiba 12 luni lucrate in ultimele 12 luni, mi/au pus in fata legea 113 din 2011, in martie am angajat din nou acesti oamenii pe perioada determinata pana in decembrie. Cand le expira contactul eu pot sa le intocmesc actele si au dreptul la somaj chiar daca au avut intreruperea de 3 luni? Art. 34 din legea somajului nu s/a schimbat.
In decembrie o sa avem si concediere colectiva. La somaj au dreptul oamenii care au 12 luni lucrate in ultimele 24, indiferent daca sunt angajati pe perioada determinata sau nedeterminata? Se desface contractul cu Art. 68 codul muncii?
Trebuie sa incep de acum procedurile pentru concedierea colectiva?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:56, 19 Octombrie 2011
1. Este vorba de HG 113/2011 care modifica Normele de aplicare a Legii 76/2002.

2. Art.34 din Legea 76/2002 nu s-a modificat dara a fost introdus un nou articol:
Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

3. Nu conteaza ca au avut CIM pe perioada determinata sau nedeterminata, toti au dreptul la indemnizatie de somaj daca indeplinesc conditiile legale.

4. Pentru concedierea colectiva (art.68 dib Codul muncii) trebuie sa respectati prevederile si termenele din Codul muncii (art.68-74) asa ca e bine sa incepeti formalitatile necesare.
Va multumesc pentru raspuns. Tot am nalamurirea cu angajatii care lucreaza din martie. Ei au fost angajati din martie 2010 pana in decembrie 2010, apoi au avut perioada de intrerupere pana in martie 2011 si au contract pana in decembrie 2011. Aceste perioade nu au fost luate in calcul pentru somaj. Deci sunt 12 luni lucrate in ultimele 24 si au dreptul la somaj, nu?
Pentru mine legile astea sunt foarte intotocheate. Va multumesc inca o data.
1. Daca in acea perioada de pauza (ianuarie-martie 2011) nu au beneficiat de indemnizatie de somaj atunci in luna decembrie indeplinesc conditia de a avea 12 luni cotizate la somaj in ultimele 24 de luni.
2. Adica vor putea beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 68 codul muncii - refuz dosar somaj pacepa_2001 pacepa_2001 Un salariat nu poate primi somaj daca a fost concediat conf. art. 68 Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Reluare somaj dupa angajare cu cim perioada nedeterminata si incetare in perioada de proba DoraVasile DoraVasile Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face si daca se mai poate face ceva in situatia mea, care se prezinta astfel: Am beneficiat de somaj o ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? viu viu Anul trecut in octombrie am fost disponibilizata de la o firma. Mi-am depus dosarul de somaj in noiembrie, avand dreptul de somaj 9 luni. In februarie anul ... (vezi toată discuția)