Anul trecut in octombrie am fost disponibilizata de la o firma. Mi-am depus dosarul de somaj in noiembrie, avand dreptul de somaj 9 luni. In februarie anul acesta m-am angajat pe perioada nedeterminata la alta firma, si am luat si 30% conform legii ca ajutor de somaj chiar daca eram angajata (a expirat in august acest drept). Din decembrie ne-a anuntat ca ne trimite acasa. Mai am dreptul la somaj?
Va multumesc
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune: Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
3. - Asadar perioadele care au fost utilizate pentru acordarea indemnizatiei anetrioare de somaj nu mai pot fi luate si acum in calcul.
- La data incetarii CIM, in decembrie 2011, veti avea numai 10 luni stagiu de cotizare la somaj eligibil deci va ma trebuie 2 luni.
- Aceste doua luni le puteti face daca incheiati un CIM pe perioada determinata de doua luni (cu 8 ore pe zi) si la incetarea sa de drept (art.56i din Codul muncii) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.