avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de vanzare - cumparare poate fi atacat ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de vanzare - cumparare poate fi atacat ?

Buna ziua, am o mare nelamurire...

Mama mea a ingrijit o vecina...o ajuta si cand era sanatoasa dar si cand a ajuns in spital. dansa, vecina voia sa ii lase casa in scris. Dupa o perioada aceasta s-a iimbolnavit, a ajuns in spital, bineinteles ca mama a fost alaturi de ea, ca insotitor. Bolnava, vecina a cerut mamei, a insistat in repetate randuri, sa cheme un notar ca vrea sa faca actul de vanzare cumparare.
A sosit notarul insotit de un stagiar, s-au intocmit actele, ca si clauza a fost trecut si faptul ca vanzatoarea doreste sa fie intretinuta de cumparatoare pana la decesul acesteia, + cumparatoarea sa suporte toate cheltuielile cu contractul, intabularea imobilului, inmormantarea acesteia.
A doua zi dupa incheierea contractului, vanzatoarea moare. Acum dupa 7 ani de la deces, sora decedatei a intentat proces pentru anularea contractului. Invoca motivul ca aceasta nu era in deplina facultatilor mentale cand a cedat proprietatea (fapt ce nu e adevarat). Va avea castig de cauza? ce ar trebui sa faca mama mea? A primit citatie sa se prezinte la tribunal .

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Dannyelle , utilizator 19:44, 7 Noiembrie 2011
Buna ziua,

nimeni nu va poate spune cum se va pronunta instanta. Pentru a putea face o simpla estimare este nevoie sa se cunoasca in detaliu situatia de fapt si continutul cererii de chemare in judecata.
Trebuie sa va angajati un avocat bun si sa ii dati toate detaliile pe care le detineti.

Avocat Costi Boncu
Reclamanta va trebui sa dovedeasca ca defuncta nu era in deplinatatea facultatilor mentale...ar fi trebuit ca mama dv. sa primeasca si un exemplar al actiunii formulata de reclamanta.
Altfel, puteti merge la arhiva tribunalului, cu numarul de dosar inscris in citatie, si sa consultati dosarul, sa vedeti ce cere de fapt reclamanta, ce mijloace de proba invoca, etc...

Parerea mea, este ca nu prea are sanse...dar nu se stie niciodata...daca credeti ca nu va descurcati, consultati si un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Oricine poate ataca chiar si un act de vanzare cumparare,fie ea sora vanzatoarei decedate,Aceasta nu inseamna insa ca va si castiga,Tertul care ataca un contract de vanzare cumparare va trebui sa aduca dovezi solide ca acesta a fost incheiat in conditii de incalcare a legii.Sa fi fost nevoie de 7 ani ca acesta sa produca aceste probe?Asa cum v-au sfatuit si ceilalti parteneri de forum ,un avocat va va ajuta sa o soateti la cap cu bine.Cu Dumnezeu inainte!:luck:
Din cate relatati e vorba de o nulitate relativa care poate fi invocata in termen de 3 ani de la luarea la cunostinta.Se pare ca actiunea e prescrisa.
Da, actiunea pare sa nu aiba sorti de izbanda...datorita trecerii termenului de 3 ani...
Ar fi insa bine sa va angajati avocat pentru a va apara la termenul de judecata.
Nu cred ca ar trebui sa il platiti prea mult intrucat situatia nu pare foarte complicata...
Depinde insa ce se invoca in concret si care sunt toate capetele de cerere...adica daca este doar un capat de cerere sau mai multe...acesta fiind principalul motiv pentru care ar trebui sa studieze actiunea un avocat.

Alte discuții în legătură

A procedat corect notarul? pituna pituna mama mea are 80 de ani si a vandut un teren facand act de vanzare cumparare la notar la un pret exagerat de mic, efectiv a fost prostita.intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Nulitate act de vinzare cumparare aldo_nick aldo_nick bunicul meu a cumparat o proprietate compusa din casa teren si dependinte in luna noiembrie 2008.Cntract de vinzare cumparare legalizat la notariat.in cursul ... (vezi toată discuția)
Intrebare crigru crigru buna ziua tuturor !sunt nou in acest forum( si nu numai)asa ca va rog sa imi iertati eventualele greseli ortografice sau intrebarile puerile ,sincer nu vreau ... (vezi toată discuția)