avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

buna ziua tuturor !sunt nou in acest forum( si nu numai)asa ca va rog sa imi iertati eventualele greseli ortografice sau intrebarile puerile ,sincer nu vreau sa par ridicol.am de ceva timp o intrebare care ma framanta.dar mai bine sa expun lucrurile mai pe larg.........sotia mea este pose soarea unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere incheiat acum 13 ani.relatia cu vanzatorul nu este prea cordiala dar merge mai ales ca locuim impreuna si ne respectam termenii contractuali,respectiv mancare ,medicamente ,spitalizari ,doctori.varsta vanzatorului este destul de inaintata respectiv 81 de ani dar este lucid si nu nu are probleme psihice.si acum intrebarea de care va spuneam:pot copii vanzatorului sa anuleze cumva acest contract ?
Cel mai recent răspuns: ContSters79526 , utilizator 12:37, 1 August 2009
In acest moment, cat inca vanzatorul traieste, pot intenta actiune in anularea contractului de vanzare cumparare. Dar atentie la motivele care pot fi invocate de catre ei: doar pe motive de nulitate absoluta. Vanzatorul poate intenta actiune in constatarea nulitatii, pe motive atat de nulitate absoluta, dar si de nulitate relativa. Dupa moartea vanzatorului orice persoana interesata poate cere nulitatea absoluta a contractului, dar ar trebui sa aiba motive bine intemeiate.
Nu pot nici acum si nici dupa decesul tatalui lor.
Nulitatea absoluta poate fi ceruta de orice persoana oricand.
nu sunt obisnuit cu termenii juridici .va rog daca imi puteti explica ce inseamna nulitate absoluta
este complicat si mult de scris ! Puteti cauta pe Internet !
In termeni foaaaaaarte generali, se poate invoca nulitatea absoluta atunci cand actul juridic a fost incheiat cu incalcarea formelor legale.
CAUZE DE NULITATE ABSOLUTA :
1. Incalcarea regulilor privind capacitatea civila a persoanelor :
-nerespectarea unor incapacitati speciale pentru ocrotirea unui interes obstesc (art. 1309 din Codul Civil )
-lipsa capacitatii de folosinta a persoanelor juridice si nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta (art. 34 din Decretul nr. 31/1954 )
2. Lipsa totala a consimtamantului (in cazul erorii-obstacol)
3. Nevalabilitatea obiectului actului juridic civil
4. Cand lipseste cauza ori ea este ilicita sau imorala
5. Nerespectarea formei ceruta ad validitatem
6. Lipsa ori nevalbilitatea autorizatiei administrative (art. 58 Legea nr. 17/1996 )
7. Incalcarea ordinii publice
8. Fraudarea legii
CAUZE DE NULITATE RELATIVA :
1. Viciile de consimtamant : eroarea, violenta, legiuirea sau dol
2. Lipsa discernamantului in momentul incheierii actului juridic civil
3. Nerespectarea regulilor privind capacitatea de exercitiu.

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta contract de vanzare cumparare pentru lipsa discernamant si consimtamant karie_tm karie_tm In anul 1999 s-a incheiat un contract de vanzare cumparare pe un teren. Vanzatorul era paralizat din anul 1989 pe partea dreapta si suferea de ateroscleroza ... (vezi toată discuția)
Intentie liberala si calificarea unui act de vanzare-cumparare ca liberalitate BogdanLupu BogdanLupu Relatia de opozabilitate dintre caracterul oneros si liberalitate. Pe scurt ce inseamna acesta liberalitate si ce este intentia liberala? Inteleg bine ca prin ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta teslovan florentina teslovan florentina Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema cu nulitatea absoluta.Ca sa cer nulitatea absoluta a unui contract de vanzare -cumparare ce trebuie sa invoc?Nu sunt ... (vezi toată discuția)