avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intentie liberala si calificarea unui act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intentie liberala si calificarea unui act de vanzare-cumparare ca liberalitate

Relatia de opozabilitate dintre caracterul oneros si liberalitate. Pe scurt ce inseamna acesta liberalitate si ce este intentia liberala? Inteleg bine ca prin intentie liberala nu se urmareste contraprestiatia? Deci donatie nu?
Va rog, scurt, cand se poate invoca nulitatea absoluta si cand cea relativa? Asupra caror elemente de dr. civil!#-o
Cel mai recent răspuns: BogdanLupu , utilizator 17:38, 13 Martie 2011
Liberalitate inseamna cand vanzatorul a donat bunul sau cumparatorului, nu a primit nici un pret ,insa intre parti s-a incheiat un act de vanzare-cumparare cu titlu oneros,adica in act s-a stipulat un pret . Tertul prejudiciat prin incheierea acelui act poate solicita anularea actului insa este aproape imposibil sa dovedeasca faptul ca nu s-a primit pretul . Nulitatea relativa este aceea care poate fi acoperita prin confirmare ,partile pot confirma ca actul aparent nul este unul real care reprezinta vointa lor.
donatia este un act de liberalitate. testamentul la fel. nulitatea absoluta poate fi invocata cand sunt apare una din urmatoarele situatii: nerespectarea unei incapacitati speciale impuse pt ocrotirea unui interes obstesc, lipsa capacitatii de folosinta a persoanei juridice, nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice, lipsa totala a consimtamantului cum este cazul erorii obstacol, nevalabilitatea actului juridic.
Intrebarea e prea generala. Reveniti cu detalii...act autentic, data intocmire...
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
avvalentina, utilizator
Va multumesc a in special doamnei Cazacu care m-a ajutat foarte mult de fiecare data.
Liberalitatile sunt acte cu titlu gratuit.
Acestea sunt cuprinse de donatii si legate (ce isi produc efectele dupa moarte , testamentele ).

In caz ca un contract de vanzare-cumparare nu cuprinde pretul , element ce tine de esenta acestui contract , acesta e lovit de nulitate absoluta si reprezinta o donatie deghizata.

Mostenitorii rezervatari (parintii , sotul supravietuitor , copiii ) se pot adresa instantei de judecat in vederea constatarii simulatiei .

(institutie juridica ce presune calificarea adevaratei intentii a partii ce a transmis un bun ).


Alte discuții în legătură

Intrebare crigru crigru buna ziua tuturor !sunt nou in acest forum( si nu numai)asa ca va rog sa imi iertati eventualele greseli ortografice sau intrebarile puerile ,sincer nu vreau ... (vezi toată discuția)
Folosinta gratuita a fondului de comert BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua! Imi poate spune cineva daca un fond de comert ( site+ clienti) poate fi dat in folosinta gratuita sau oneroasa unei alte societati? Si daca da, ... (vezi toată discuția)
Intrebare teoretica legata de cauza actului civil ponytail ponytail Intrebarea mea este referitoare la una dintre conditiile valabilitatii cauzei: cauza sa existe. Exista situatii in care cauza lipseste din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)