avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se incadreaza aceasta fapta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se incadreaza aceasta fapta?

O persoana primeste pe card, lunar, banii cuveniti ca insotitor al fiului ei cu handicap locomotor. Persoana decedeaza, iar X, urmas al ei nu anunta institutiei (probabil Protectia Persoanelor cu Handicap) decesul si ridica in continuare banii de la bancomat -circa 6 luni- pana cand cardul trebuia schimbat. In acest moment afla ca a facut ceva ilegal si...asteapta in speranta ca trecera timpului o va salva cumva.

In fapt , fratele cu handicap era in continuare ingrijit, daca s-ar fi facut demersurile legale la moartea mamei si alte acte de insotitor -deci niste formalitati- banii aceia i s-ar fi cuvenit.

Ce risca persoana X pentru aceasta fapta? Cum se incadreaza? Exista termen de prescriptie?
Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: SC QCERT SRL , Consultant resurse umane 16:30, 19 Octombrie 2011
Dacă însoțitorul nu avea carte de munca, alocația era a persoanei cu handicap si cel care a ridicat banii dacă a avut grija de persoana cu handicap nu risca nimic.
Dacă la mijloc era un contract de munca de vina e cel care nu a reziliat contractul de munca si banii trebuie returnati.
Daca banii au fost ridicati fara stirea persoanei cu handicap atunci e furt si aceasta poate reclama furtul....
Dati mai multe detalii.
Persoana insotitoare (decedata) era pensionara. Presupun ca nu avea carte de munca, iar acei bani "de insotitor" sunt un fel retributie a celui care il insoteste si nu al celui cu handicap. Urmasul X a ridicat in continuare banii cuveniti decedatei. Cand cardul a trebuit schimbat, s-a prezentat la primaria de care apartine (aceasta plateste), iar functionara i-a spus ca e caz penal.

Singura reclamanta (potentiala) e primaria care nefiind informata despre deces, a virat acesti bani unei persoane decedate. Daca se intocmeau imediat dupa deces alte acte pe numele persoanei X era totul in regula.
Persoana cu handicap nu a fost afectata (pagubita) cu nimic, primaria a fost "pagubita" doar in sensul ca a platit 6 luni unei persoane decedate. Daca X intocmea acele acte, era in drept sa-i primeasca.
Multumesc pentru rabdare!
Primăria face plățile atât pentru persoanele încadrate cu carte de munca cat si dreptul aferent persoanei de ași plați un însoțitor. Daca persoana nu e angajata, plata se face către cel cu handicap acesta fiind cel care plateste persoana. Verificati daca decedata a fost sau nu angajata cu carte de muna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, justitie si morala Sergiu92 Sergiu92 Buna ziua! Descriu urmatoarea situatie: familie din 5 persoane, mama, tata si trei frati. Doua imobile, din care unul in oras si unul la sat. Mama, tata si ... (vezi toată discuția)
Tata a decedat la 57 de ani.eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas? Balaurul Balaurul Tata a decedat la 57 de ani. [b][i]Eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas?[/i][/b] (Am 33 de ani si ca venit doar idemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Insotitor persoana cu handicap = doar in acte si la ridicarea indemnizatiei... gigelas gigelas Buna seara, O persoana care lucreaza in cadrul unei Primarii,are acte ca fiind insotitor al mamei sale,care este persoana cu handicap.Nu locuieste cu mama ... (vezi toată discuția)