avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, justitie si morala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, justitie si morala

Buna ziua! Descriu urmatoarea situatie: familie din 5 persoane, mama, tata si trei frati.
Doua imobile, din care unul in oras si unul la sat. Mama, tata si unul din frati (cu handicap locomotor grav) locuiesc la sat, ceilalti frate-sora in alte parti, imobilul din oras fiind nelocuit.
Socoteala de comun acord era vanzarea casei din oras si impartirea in mod egal intre frate-sora sanatosi, celui invalid urmand sa-i ramana casa de la sat.
Acum 4 ani,o boala grava si apoi decesul mamei au amanat vanzarea. Dupa decesul mamei nu s-a facut succesiune si nici vre-un act de acceptare a succesiunii de catre fratii ce nu locuiau acolo. Dupa 7-8 luni de la inmormantare, sora s-a mutat in casa, afirmand ca momentan nu este un moment prielnic vanzarii si e pacat sa ramana nelocuita.
Dupa inca 2 ani, din motive de divort, urma vina si celalalt frate (adica eu) sa locuiasca acolo. Pana atunci beneficiasera de un serios sprijin material si financiar din partea mea, acum aveam sa aflu ca sora mea considera ca dat fiind ca ea a locuit acolo in ultimii trei ani, ei i-se cuvine casa, iar eu...liber!
Tatal si fratele. oarecum captivi si dependenti de ea prin faptul ca pe adresa ei din oras, ea le ridica pensiile si le aduce strictul necesar, retinand toti banii, instigati totodata si dezinformati, spun ca daca asa prevede legea, pe ei nu-i intereseaza.X-(

Dupa un an de la neplacutul eveniment -timp in care nu i-am contactat, dar m-am informat cat de cat cum e cu succesiunile, sunt constient ca n-am facut in 6 luni acceptarea succesiunii, dar nici ea nu facuse. La 8 luni ea a acceptat tacit prin mutarea in imobil, iar acceptarea mea tacita (reparat acoperis, plantat pomi, achitat reparatii) depind de recunoasterea sau nerecunoasterea ei#-o (as fi naiv sa cred ca ar recunoaste) . Ei bine, dupa un an ma duc in vizita la tata, ocazie cu care imi spune ca isi regreta atitudinea incorecta, se plange de saracie si de faptul ca sora ii ia toti banii lui si pe cei cuveniti lui, ca insotitor al fratelui invalid, asigurandu-le un minim la limita supravietuirii, desi acele venituri sunt consistente. Mai imi spune ca sora vrea cu insistenta "sa fie ea trecuta pe cartea funciara", dar , desi este constient de nedreptate, n-ar vrea sa ia o atitudine legala prin care sa-i faca rau -e totusi fata lui, iar cu vorba buna nu gaseste intelegere.(un fel de:vad nedreptatea, nu sunt deacord cu ea, dar nu ma bag!)

Cu acordul lui, incerc sa-i mut pensia pe adresa de la sat. In oras, ridica sora pensia lui, profitand de amabilitatea postasului. Trebuie sa gasesc o modalitate de a primi el banii cuveniti ca insotitor de handicapat. El il ingrijeste, iar ea a intocmit actele cum ca ea il ingrijeste, desi nici macar nu locuiesc la aceasi adresa si ridica banii de pe card.

E o situatie asemanatoare cu a unei mame care i-a bataie de la fiul ei, acesta ii ia si pensia cu de-a sila, dar nu depune plangere din sentimente materne. Incerc sa-i ajut, din sentimente filiale si fraterne, fara a atenta la pensiile lor.

In privinta succesiunii, am inteles ca nu poate fi facuta fara participarea mea, dar daca imi este contestata partea, va trebui sa-mi demonstrez acceptarea tacita. Acum, tatal meu recunoaste investitiile si cheltuielile suportate de mine, dar verba volant...maine poimaine poate se razgandeste sau poate moare.
Ce modalita as putea folosi pentru a-mi dovedi, eventual consolida acceptarea tacita?

O completare cu iz sentimental si moral: eu mi-am sustinut material si financiar parintii si sora timp de 25 de ani, fara a avea vreodata un sprijin de la ei, in timp ce dumneaei a trait oarecum decent pe spinarea lor, cu un salariu minim pe economie, Copilul meu este singurul lor nepot, adica urmas al familiei, iar casa valoreaza aproximativ cat 3 apartamente. Suficient pentru fiecare, iar cine vrea mai mult decat a treia parte, vrea din lacomie.

Va multumesc pentru rabdarea de a citi pana aici. Orice sfat e binevenit, doresc doar sa-mi protejez a treia parte, care moral si legal mi-se cuvine. Cum moralitatea e o notiune volatila, iar legalitatea este elastica si se bazeaza pe dovezi dependente si de oameni, apelez la sfatul d-voastra.

















Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire Aurelia Butiurca Aurelia Butiurca Buna ziua, Tatal meu a decedat in septembrie 2009. Suntem doi frati si mama in viata. Fratele meu meu locuieste in casa parintilor mei (obiectul de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli inmormantare anabv anabv A murit tata si m-am trezit cu fratele vitreg la usa ca imi cere bani de inmormantare. Tata nu m-a crescut si nici nu mi-a platit pensie pe perioada ... (vezi toată discuția)
Am drept de succesiune? danacucamelii danacucamelii Buna ziua, vreau sa ma ajutati in urmatoarea problema:suntem 4 frati rezultati din casatoria parintilor care au divortat in 1990; tata a plecat in 1985 in ... (vezi toată discuția)