avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Înființare ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Înființare ONG

Am înțeles că pentru obținerea de fonduri europene pentru înființarea unei grădinițe în mediul rural,în zona Moldovei(județul Iași),este nevoie să am un ONG.Dacă este adevărat,care este strada de urmat pentru înființarea unui ONG?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 14:46, 19 Octombrie 2011
1. Disponibilitatea denumirii
Primul pas in infiintarea unei organizatii non-profit este obtinerea dovezii ca denumirea aleasa este conforma cu legea si ca nu a fost deja folosita sau rezervata de altcineva. Dovada disponibilitatii denumirii se obtine de la Ministerul Justitiei, in baza unei cereri, platind o taxa de 5 lei la unitatea Trezoreriei Statului de care apartii.
Cererea poate fi completata la registratura Ministerului Justitiei (nr. 954/2000) sau o poti trimite prin posta. Primesti dovada disponibilitatii denumirii de la Serviciul de Relatii cu Publicul si Evidenta ONG al Ministerului. 
Pentru cine nu e din Bucuresti, mergeti la Trezoreria orasului de unde apartineti, platiti 5 lei in contul Ministerului Justitiei si chitanta in original impreuna cu cererea, le puneti intr-un plic timbrat adresat Ministerului Justitiei. 
Termenul de trimitere a raspunsului este de 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii, in cazul in care mergi personal sa ridici cererea, sau 10 zile lucratoare, daca ai optat pentru raspunsul prin posta. Valabilitatea dovezii este de 3 luni de la data emiterii. 
2. Sediul 
Conform legii, pentru infiintarea unei asociatii este nevoie sa ai un sediu social. Daca nu detii un sediu inchiriat, poti stabili drept sediu locuinta unuia dintre membrii fondatori (cu conditia sa fie in proprietatea acestuia). Apoi, in functie de obiectul de activitate, veti putea cauta un alt sediu, in care sa va puteti desfasura activitatea. Proprietarul imobilului stabilit ca sediu autentifica la notar o declaratie prin care pune la dispozitie spatiul respectiv ca sediu pentru asociatie. Sau puteti folosi pentru justificarea sediului un Contract de imprumut de folosinta, numit Contract de Comodat. Acesta nu este necesar sa fie autentificat daca imobilul este proprietatea unuia dintre fondatori. Valabilitatea lui nu poate fi mai mare de 12 luni dupa care se reinoieste daca este cazul.
 
Ce trebuie sa mai stiti:
 Daca aveti la dispozitie un spatiu inchiriat, veti avea nevoie de contractul de inchiriere, in copie autentificata, si de acordul proprietarului. In cazul imobilelor aflate sub ipoteca, se cere acceptul oficial al bancii creditoare.
 Daca sediul este stabilit intr-un imobil ce cuprinde mai multe proprietati cu destinatie rezidentiala (bloc, vila), se mai cer urmatoarele:
- Acordul vecinilor cu pereti comuni cu apartamentul-sediu
- Acordul Asociatiei de Proprietari. Acordul se da pe un formular tip, care este pus la dispozitie de Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari. Adresati-va administratorului imobilului
 Unele instante nu cer dovada acordului vecinilor sau/si asociatiei de proprietari pe motiv ca acele dispozitii sunt prevazute expres numai in cazul legislatiei privind agentii economici, nu si in cea privind ONG-urile, sau/si pe motiv ca prevederile Legii Locuintei nu sunt aplicabile, daca asociatia declara ca nu va desfasura nici un fel de activitate la sediu si ca sediul declarat ramane in continuare locuinta si deci nu se produce “schimbarea destinatiei” care ar necesita, conform Legii Locuintei, acordul Asociatiei de Proprietari.
3. Intocmirea actelor (Act Constitutiv si Statut)
Statutul si Actul Constitutiv Actele sunt actele in baza carora veti cere acordarea personalitatii juridice asociatiei caritabile. Actele se incheie in forma autentificata de notar sau atestata de un avocat, in mai multe exemplare (preferabil, cate 5-6 din fiecare).
 
4. Constituirea patrimoniul initial
Urmatorul pas este constituirea patrimoniul initial minim necesar infiintarii ONG-ului. Aceasta se face prin deschiderea unui depozit bancar si are, pentru o asociatie non-profit, un cuantum egal cu un salariu minim brut pe economie. In cazul concret, pentru a infiinta o gradi e bine sa va constituiti un patrimoniu initial mai mare, mai ales daca doriti sa accesati fonduri europene, pe undeva pe la 3000 lei si mai mult, prin punerea in comun a contributiei in numerar a membrilor fondatori.
Patrimoniul se constituie prin depunerea banilor la o unitate bancara sub forma de “patrimoniu initial”. Bunul sau bunurile ce vor servi ca patrimoniu initial trebuie sa apartina cel putin unuia dintre membrii fondatori. Avrti de completati un formular, trebuie sa aveti la voi cartile de identitate, copii dupa statut si actul constitutiv, un proces verbal prin care asociatia/ fundatia decide deschiderea contului si persoanele imputernicite sa efectueze operatiuni pe cont. Trebuie sa mai achitati o taxa de deschidere de cont in valoare de 15 lei si sa aveti asupra voastra si actele originale ca sa nu faceti doua drumuri.
5. Cazierul fiscal al fondatorilor
In calitate de fondatori ai organizatiei voastre trebuie sa obtineti si cazierul fiscal personal. Obligativitatea prezentarii acestuia este mentionata de OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal. Cazierul fiscal este eliberat de Ministerul Finantelor prin Administratia Finantelor Publice de care apartine domiciliul solicitantului.
Cererea de obtinere a cazierului fiscal (o completati la fata locului) va fi insotita de urmatoarele documente: copie act de identitate si taxa de eliberare a cazierului fiscal, in valoare de 20 de lei. Valabilitatea cazierul fiscal este de 30 zile de la data eliberarii!
6. Dobandirea personalitatii juridice 
Pentru a dobandi personalitate juridica, pregatiti un dosar cu urmatoarele acte: 
- cererea de inscriere in vederea dobandirii personalitatii juridice, conform Anexei 8 la Ordinul Ministerului Justitiei nr. 945/2000;
- dovada disponibilitatii denumirii;
- actul constitutiv si statutul autentificate in original si cate 3 copii de fiecare;
- cazierul fiscal al asociatilor;
- dovada sediului social;
- dovada patrimoniului initial;
- un timbru judiciar in valoare de 1 leu;
- chitanta doveditoare ca ati achitat taxa de timbru judiciar.
Dosarul se depune la Judecatoria pe raza careia se afla sediul si care urmeaza sa va acorde personalitatea juridica. Inainte ca dosarul sa fie depus la registratura va sfatuim sa il rugati pe judecatorul de serviciu sa va verifice actele. Odata cu depunerea dosarului veti primi un numar de inregistrare si tot acum ar trebui sa vi se comunice termenul; daca nu, il puteti afla de la portal.just.ro, sectiunea “Portalul instantelor de judecata” de pe siteul Ministerului de resort.
7. Eliberarea copiei de pe sentinta civila si inscrierea in registrul Asociatiilor si Fundatiilor 
In maxim 2 saptamani dupa pronuntare, depuneti o cerere pentru eliberarea Sentintei civile (incheierea judecatoreasca pronuntata in sedinta publica de judecator) si a Certificatului de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, aflat la grefa Judecatoriei. Cereti 4-5 copii autentificate de fiecare.
8. Certificatul de inregistrare fiscala
Pentru a putea desfasura orice fel de operatiuni financiare aveti nevoie de un certificat de Inregistrare Fiscala (Cod Fiscal). La Administratia Finantelor Publice unde aveti sediul depuneti un dosar cu urmatoarele acte: Statut, Act constitutiv, incheierea judecatoreasca, Certificatul de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (copii), timbrul fiscal, 2 formulare “cod 010” (pe care vi le da inspectorul fiscal) completate. Eliberarea Codului Fiscal (act autentic) dureaza 10 zile. ONG-urile nu primesc numar de inregistrare.
9. Deschiderea contului bancar
Cand deschideti contul la orice banca, vi se va cere Statutul si Actul Constitutiv, incheierea judecatoreasca, Certificatul de Inregistrare Fiscala (in original sau copie legalizata) care se inapoiaza si o fotocopie (care se retine). Trebuie ca impreuna cu asociatii (desemnati sa exercite operatiuni bancare) sa semnati si sa stampilati documentele. Costul este de 20 de lei.
Dupa ce contul este deschis, transferati patrimoniul initial prin ordin de plata si il puteti utiliza pentru nevoile curente. Pentru autentificarea actelor, membrii fondatori pot sa imputerniceasca o singura persoana prin act notarial sa se ocupe de obtinerea personalitatii juridice.
10. Stampila si imprimate cu regim special
Certificarea actelor emise de organizatie se face prin semnatura persoanelor autorizate si parafarea cu o stampila. La comandarea stampilei trebuie sa prezentati o copie de pe Codul Fiscal si dupa C.I. Veti mai avea nevoie de un chitantier si un facturier pentru activitati comerciale. Imprimatele sunt persoanlizate si e trecut in ele si contul bancar, deci lasati-le la urma. Costurile sunt in jur de 150 de ron.
Sursa foto: nonprofitorganizations.uslegal.com, .decaturcountytn.org, rlaccountingservices.com, psdgraphics.com

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi infiintare ong mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. Va rog sa ma indrumati ce acte trebuie facute in vederea constituirii unui ONG pentru strangere de fonduri cu scop umanitar (orteza brat pentru un ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie agnetha agnetha Buna seara, am o fetita bolnava care va necesita o operatie pe cord destul de costisitoare si as dori sa infiintez o asociatie non profit in scopul de a ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong! artemisdm artemisdm Va rog sa ma ajutati, intr-o problema! Doresc sa infiintez un ONG cu maxim 15 persoane, in domeniul social care sa functioneze in mediul rural! Care sunt pasii ... (vezi toată discuția)