avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cedarea executie in Contracte de lucrari
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cedarea executie in Contracte de lucrari

Societatea noastra a fost declarata castigatoare la o procedura de achizitie publica. In urma unor incidente tehologice dintr -un alt santier suntem pusi in imposibilitatea de a realiza in timp util contractul.
Am vrea sa il cedam unui colaborator (acesta nu a participat la licitatie si cred ca nici nu ar fi indeplinit criteriile de eligibilitate).
Ce am putea face ???
Contract de subatrepriza, colaborare, cesiune/ concesiune???
Managerul ma pistoneaza cu Contract de concesiune ori eu stiam ca asta nu opereaza decat intre o autoritate publica si restul (P.J. P.F. ETC).
Ce ma sfatuiti???
Iata ce prevede OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii:
Art. 3
b) contract de concesiune de lucrări publice reprezintă contractul care are aceleaşi caracteristici ca şi contractul de lucrări, cu deosebirea că în contrapartida lucrărilor executate contractantul, în calitate de concesionar, primeşte din partea autorităţii contractante, în calitate de concendent, dreptul de a exploata rezultatul lucrărilor, sau acest drept însoţit de plata unei sume de bani;

Dvs. vi s-a atribuit contractul de achizitie publica.Se pomeneste ceva in caluzele contractului de subantrepriza ? Banuiesc ca nu.Nu aveti cum sa faceti concesiune, dvs., asta o poate face autoritatea contractanta, in situatiile cand nu e obligata sa faca achizitie publica - a se vedea art.220 din OUG 34/2006.Nici cesiune nu puteti face.
Ce aveti de facut ? Sa va duceti la indeplinire contractul, in termen, altfel veti suporta sanctiunile din contract – penalitati, daune, etc.
In opinia mea, solutia in cazul pe care il expuneti este sa realizati dvs. parti din lucrare cu alte firme sau persoane fizice pe care le platiti dvs., fara ca aceasta sa afecteze realizarea obligatiilor contractuale pe care le aveti fata de autoritatea contractanta, fata de care sunteti singurii raspunzatori in temeiul contractului de achizitie publica de lucrari.
Daca sunteti antreprenor general faceti un contract de subantrepriza, este perfect legal, pentru ca raspunderea contractuala fata de beneficiar ramane la antreprenorul general.
Depinde ce s-a cerut in documentatia de atribuire a achizitiei publice si ce s-a ofertat.Daca in oferta au fost inclusi si subcontractanti opereaza art.96 din HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006:

Art. 96. – (1) În cazul în care, părţi din contractul de achiziţie publică urmează să se îndeplinească de unul sau mai mulţi subcontractanţi, atunci autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita, la încheierea contractului de achiziţie publică respectiv, prezentarea contractelor încheiate între viitorul contractant şi subcontractanţii nominalizaţi in ofertă. Contractele prezentate trebuie să fie în concordanţă cu oferta şi se vor constitui în anexe la contractul de achiziţie publică.
(2) Pe parcursul derulării contractului, contractantul nu are dreptul de a înlocui subcontractanţii nominalizaţi în ofertă fără acceptul autorităţii contractante, iar eventuala înlocuire a acestora nu trebuie să conducă la modificarea propunerii tehnice sau financiare iniţiale.
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
multumesc pentru raspunsuri. Tot nu sunt 100 % lamurit.
Deci problema sta asa.
a) am primit contractul si l-am semnat.
b) la momentul ofertari si cel al semnari aveam capacitatea de al duce la capat. Acum nu o mai am . Pot invoca forta majora desi in cazul dat eu executant sunt in situatie de forta majora. (in urma inundatiilor am pierdut 70 % din utilaje si materiale pe un alt santier)
c) pentru a indeplini contractul atribuit si semnat trebuie sa lucrez cu alti, (desi la ofertare am mers fara subcontractanti)
d) ma dandeam la o cesiune a contractului catre un tert cu acceptul autoritati contractante. (vreau sa ma concentrez pe executarea lucrarilor calamitate si recuperarea pagubelor.

Ce alte soluti mai am???
Daca dati in subantrepriza de lucrari va mai ramane o difernta de pret.
Daca cesionati contractul( cu acordul beneficiarului) scapati de grija dar mai pierdeti ceva banuti.
Sau ati adjudecat un contract prost si vreti sa scapati de el?
Nu cred ca este cazul sa invocati forta majora, vorbiti cu beneficiarul si o sa gasiti o solutie care sa multumeasca pe toata lumea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
Florian Turlete, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subcontractare pe achizitii publice brebone brebone Am si eu o intrebare, pentru cine este familiar cu legea achizitiilor publice. Am inteles ca in legea achizitiilor publice se prevede ca nu se poate ... (vezi toată discuția)
Declararea de subcontractori/prestatori Mar260253 Mar260253 Firmei MC ii este atribuit un contract finantat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii ... (vezi toată discuția)
Subcontractare lucrari ulterior semnarii contractului mara78 mara78 Buna ziua, Am castigat o licitatie pentru niste lucrari. Oferta am depus-o singuri si asa am castigat. Ulterior, am constatat ca nu putem face lucrarile ... (vezi toată discuția)