avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Subcontractare lucrari ulterior semnarii contractului
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Subcontractare lucrari ulterior semnarii contractului

Buna ziua,

Am castigat o licitatie pentru niste lucrari. Oferta am depus-o singuri si asa am castigat. Ulterior, am constatat ca nu putem face lucrarile singuri deoarece intre timp ni s-au ivit si altele si am dori sa subcontractam o parte din lucrarile castigate la licitatie.
Pot subcontracta fara sa anunt autoritatea contractanta cu care am deja contractul semnat, contract in care nu mi se interzice sa subcontractez? Cine ma poate verifica in acest sens? Cine poate verifica autoritatea contractatanta in acest sens?
Mentionez ca in documentatia licitatie nu aparea nimic referitor la subcontractare.
Ce solutie ar fi pentru rezolvarea acestei probleme?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters82289 , utilizator 16:11, 28 Aprilie 2011
Daca contractul de achizitie nu prevede o clauza privind subcontractarea atunci puteti sa subcontractati.
De regula contractele de achizitie prevad clauza de interzicere a subcontractarii fara consimtamantul achizitorului sau in cazul subcontractarii este necesar avizul autoritatii contractante.


Art. 45 din OUG 34/2006 prevede ca "(1) Fără a i se diminua răspunderea în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a viitorului contract de achiziţie publică, ofertantul are dreptul de a include în propunerea tehnică posibilitatea de a subcontracta o parte din contractul respectiv. (2) În cazul în care autoritatea contractantă solicită, ofertantul are obligaţia de a preciza partea/părţile din contract pe care urmează să le subcontracteze şi datele de recunoaştere ale subcontractanţilor propuşi."

Nu scrie nicaieri in OUG 34/2006 ca ofertantul este obligat sa prezinte si contractele de subcontractare, ci doar identitatea subcontractorilor, partea de contract ce se intentioneaza a fi sub-contractata si informatii despre specializarea/expertiza subcontractorilor. Aceasta deoarece principiul in achizitii publice este ca un contract se atribuie in considerarea calitatii contractantului (astfel cum reiese din propunerea technica in principal), astfel incat ofertantul nu isi poate substitui un subcontractor a carui specializare sa nu fie cunoscuta de autoritatea contractanta.

Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator
Da, dar in HG 925/2006 la art. 96 se prevede ca: (1) In cazul în care pãrţi din contractul de achiziţie publica urmeazã sa se îndeplineascã de unul sau mai mulţi subcontractanţi, autoritatea contractantã are obligaţia de a solicita, la încheierea contractului de achiziţie publica respectiv, prezentarea contractelor încheiate între viitorul contractant şi subcontractantii nominalizaţi în oferta. Contractele prezentate trebuie sa fie în concordanta cu oferta şi se vor constitui în anexe la contractul de achiziţie publica.
(2) Pe parcursul derulãrii contractului, contractantul nu are dreptul de a înlocui subcontractantii nominalizaţi în oferta fãrã acceptul autoritãţii contractante, iar eventuala înlocuire a acestora nu trebuie sa conducã la modificarea propunerii tehnice sau financiare iniţiale.
De asemenea pe site-ul ANRMAP am gasit un punct de vedere al acesteia care spune ca pe parcursul derurularii contractului, contractantul nu are dreptul de a introduce un subcontractant fara acceptul autoritatii contractante.
In acest caz ma intereseaza cum as putea fi eu sanctionat si d ecatre cine daca subcontractez o parte din lucrari?
Mersi mult.
odatã semnat contractul de achiziþie publicã între autoritatea contractantã si operatorul economic a cãrui ofertã a fost stabilitã ca fiind câstigãtoare, acesta este direct rãspunzãtor pentru îndeplinirea contractului de achiziþie publicã în fatã autoritãtii contractante chiar dacã are pãrti din contract pe care le-a subcontractat altor operatori economici. Prin urmare autoritatea contractanta poate solicita rezilierea sau , daca consideră că este avantajos pentru aceasta să accepte un subcontract trebuie respectate clauzele din contractul de achizitie in contractul cu subcontractantul
Deci ar trebui totusi anuntata autoritatea contractanta, altfel risc sa-mi rezilieze contractul? Totusi nu gasesc nicaieri in legislatie aceasta prevedere.

Multumesc mult
contravine principiului tratamentului egal, prevăzut de art. 2 alin (2) lit. b) din OUG nr. 34/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subcontractare pe achizitii publice brebone brebone Am si eu o intrebare, pentru cine este familiar cu legea achizitiilor publice. Am inteles ca in legea achizitiilor publice se prevede ca nu se poate ... (vezi toată discuția)
Urgent despre subcontractanti andr_georgi andr_georgi Puteti sa-mi precizati daca se mentioneaza undeva in legislatie faptul ca subcontractantul declarat in cadrul procedurii trebuie in mod obligatoriu sa presteze ... (vezi toată discuția)
Oug 34/2006 - introducere subcontractanti pe parcursul derularii contractului alemisa alemisa Buna ziua, Va rog sa ma sprijinuti cu un punct de vedere pe urmatoarea speta: Prin licitatie deschisa s-a atribuit un contract de proiectare si executie ... (vezi toată discuția)