Buna ziua,
Va rog sa ma sprijinuti cu un punct de vedere pe urmatoarea speta:
Prin licitatie deschisa s-a atribuit un contract de proiectare si executie lucrari. Cistigatorul nu a optat pt subcontractanti in propunerea tehnica, motiv pt care in raportul procedurii de atribuire nu sunt evidentiate informatii cf art.213, alin.2, lit.i. iar autoritatea contractanta nu s-a prelevat de prevederile art.96 din HG 925/2006.
Pe parcursul derularii contractului executantul solicita incheierea unui act aditional prin care sa se modifice art. din contract - unde se stipuleaza la cap. subcontractare ca "nu este cazul" in sensul de a se prevedea posibilitatea de a "incheia contracte de subcontractare cu acceptul achizitorului"(bineinteles deoarece are in vedere subcontractarea lucrarii/a unei parti din aceasta, la acest moment)
Eu sustin ca nu se poate incheia un asemenea act aditional la acest moment, raportat la faptul ca subcontractantii trebuiau evidentiati inca din faza procedurii de atribuire iar contractele semnate cu ei prezentate la data semnarii contractului de executie cu cistigatorul licitatiei (care devin anexa la acest contract), va rog sa imi spuneti daca ratiunea logica de interpretare a mea este corecta sau nu.
Introducerea subcontractarii (A! nu a subcontractantilor, referirile la SCHIMBAREA, NU INTRODUCEREA acestora fiind la art.96 din HG 925) are loc in oferta tehnica ( art.45 / OUG34), care este obligatorie in cadul contractului si nu poate fi modificata decat strict in conditiile art.95, alin.2 din HG 925.
Daca nu a fost prevazuta subcontractarea in oferta tehnica, nu poate fi introdusa ulterior.
"Posibilitatea modificării subcontractanţilor sau a includerii de subcontractanţi, după încheierea contractului de achiziţie publică
Conform art. 204, alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006, cu completările şi modificările ulterioare, autoritatea contractantă are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publică cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, pe baza propunerilor tehnice şi financiare cuprinse în respectiva ofertă.
Precizăm faptul că, odată semnat contractul de achiziţie publică între autoritatea contractantă şi operatorul economic a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, acesta este direct răspunzător pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică în faţă autorităţii contractante chiar dacă are părţi din contract pe care le-a subcontractat altor operatori economici. Dacă autoritatea contractantă consideră că este avantajos pentru aceasta să accepte un subcontract, în timpul derulării contractului de achiziţie publică, în locul rezilierii acestuia, apreciem că acest lucru este posibil în următoarele condiţii:
a) Pe parcursul derulării contractului, contractantul nu are dreptul de a introduce un subcontractant fără acceptul autorităţii contractante;
b) Executantul va încheia un contract cu subcontractantul în aceleaşi condiţii în care el a semnat contractul cu achizitorul;
c) Introducerea unui subcontractant nu trebuie să conducă la modificarea propunerii tehnice sau financiare iniţiale".
Sincer, nu am observat acest punct de vedere pana acum, desi este binevenit. Inclusiv rationamentul prin care nu poti rezilia un contract prin interdictia de a introduce un subcontractant.
Multumim.
Din punctul meu de vedere totusi, punctul de vedere ANRMAP poate duce la abuzuri, un ofertant putand castiga o licitatie, increditand ulterior lucrarea 99,9% unei societati care nu indeplinea conditiile de calificare.
Fiind un subiect vechi si des intalnit, ANRMAP putea reglementa in HG situatia, dar probabil ca e mai convenabil sa reglementezi prin "puncte de vedere".
Buna ziua,
va multumesc pentru implicare. Totusi, raportat la acest pdv al ANRMAP nu cred ca ar putea avea aplicabilitate in speta prezentata din ur. motiv:
- cistigatorul licitatiei, inca din faza de atribuire, prin propunerea tehnica, a optat pt a nu subcontracta lucrarea - O va executa cu forte proprii!. Astfel in contractul de executie, la "cap. Subcontractare" s-a specificat ca nu este cazul, motiv pt care nu exista nici anexa la contractul de executie cu eventuale contracte de subcontractare. La acest moment acesta solicita incheierea unui act aditional prin care sa se introduca subcontractanti. Eu consider ca astfel se incalca prevederile OUG 34/2006.
- in ce priveste punctul de vedere al ANRMAP - "Dacă autoritatea contractantă consideră că este avantajos pentru aceasta să accepte un subcontract, în timpul derulării contractului de achiziţie publică, în locul rezilierii acestuia" - cred ca ar avea aplicabilitate daca in propunerea tehnica si totodata in contract s-ar fi avut in vedere subcontractarea!
Chiar nu stiu cum sa interpretez acest pdv si pina la urma intr-un eventual litigiu va preleva cadrul legal si nu pdv al ANRMAP.