avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi folosit dreptul de ipoteca asupra unui teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi folosit dreptul de ipoteca asupra unui teren pentru a recupera suma neachitata de catre cumparator?Cumparatorul a achitat numai 5,5% din pret si refuza sa plateasca diferenta.

In Incheierea din 2008 a oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Brasav in Extrasul de Carte Funciara,se precizeaza, la
A. Partea I-a, Descrierea imobilului - arabil, Suprafata 15.000 mp,
B. Partea a II-a, Inscrisuri privitoare la proprietate- dl..X.., drept de proprietate conform sentintei , act.....,
C. Partea a III-a, Inscrisuri privitoare la sarcini - dl...Y..., drept de ipoteca legala pentru suma de 42.500 euro, reprezentand diferenta de pret neachitata, act 28162|2008.

Inteleg ca diferenta de pret 42500 euro(in baza careia este notat un drept de ipoteca) ,care n-a fost achitata, si se refuza achitarea ei, se poate executa silit terenul respectiv, in limita acelei sume.

Care ar fi procedura pt executarea silita a terenului?

S-a incercat recuperarea sumei printr-un executor din acea zona insa din diverse motive nu s-a reusit, nu s-a mers pe varianta executarii silite a terenului ci pe varianta recuperarii sumei care era mentionata intr-o hotarare judecatoreasca, hotarare care a stat la baza inregistrarii terenului pe numele noului proprietar in Cartea Funciara ( extrasul fiind cel sus mentionat ), cred ca a trecut termenul de 3 ani conf. vechiului Cod Civil, iar actualul proprietar refuza sa plateasca suma datorata.
Si astfel s-a reusit ca parintii mei sa piarda un teren in zona Brasov pentru care au primit numai 5,5% din pret.



Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 17:45, 20 Octombrie 2011
Un executor de acolo trebuie sa executew. Nu vrea, faceti reclamatie impotriva executorului la Corpul executorilor judecatoresti si/sau actionati-l, in judecata. In fapt multi executori din provincie, mai ales , tergiverseaza executari....
Mai intai, pentru a putea fi executat silit debitorul obligatiei de plata a pretului, creditorul obligatiei trebuie sa fie in posesia unui titlu executoriu.
Titlu executoriu poate fi o hotarare judecatoreasca prin care dl.X este obligat sa plateasca diferenta de pret ramasa neachitata sau un act notarial avand acelasi obiect.
In al doilea rand, trebuie sa nu fi intervenit prescriptia extinctiva pentru obligatia de plata a pretului.
Actele de executare sunt acte intrerupatoare de prescriptie. De la indeplinirea lor incepe sa curga un nou termen de prescriptie de 3 ani.
Pentru a aprecia asupra intreruperii termenului de prescriptie prin actele de executare indeplinite in executarea silita care nu a fost finalizata este necesar sa ne furnizati mai multe informatii privitoare la creanta care s-a incercat a fi executata si motivele pentru care executarea silita s-a impotmolit.
Asa este, cea mai mare dificultate este la executori.
Inteleg ca s-ar putea incepe executarea silita terenului, in acest sens ar trebui contactat un executor din zona respectiva, sa-i transmit in prima etapa Extrasul de carte funciara de unde rezulta ipoteca plus o cerere pentru executare? Mai trebuie si actiune in instanta? Va multumesc
Precum v-am spus : ca sa apelati la executorul judecatoresc va trebuie un titlu executoriu.
Daca nu aveti, trebuie sa formulati actiune in instanta.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca exista vreo cale prin care sa se recupereze suma neachitata sau terenul respectiv pentru care cumparatorul a achitat numai 5,5% din pret smarandoiuadrian smarandoiuadrian In Incheierea din 2008 a oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Brasav in Extrasul de Carte Funciara,se precizeaza, la A. Partea I-a, Descrierea ... (vezi toată discuția)
Prescriptie...sunt sanse? Dahrma Dahrma S-a primit imprumut o suma de bani pentru care s-a ipotecat un apartament in favoarea celui care a imprumutat banii (contract de garantie imobiliara cu titlu ... (vezi toată discuția)
Contract imprumut cu garantie imobiliara intgril intgril Buna ziua!am imprumutat niste bani unui prieten si am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara.In cazul in care nu imi returneaza suma pana la data ... (vezi toată discuția)