cris2279 a scris:
Buna ziua,
Nu de mult timp firma noastra are 23 de angajati.Din cate stiu eu, in momentul in care sunt mai multi de 21 de angajti, angajatorul trebui sa angajeze negocierea pentru semnarea contractului colectiv de munca.Este obligatoriu?
Va rog sa ma lamuriti care este procedura: negociere, semnare, inregistrare ITM...
Va multumesc anticipat.
Contractul colectiv de muncă negociat la nivel de unitate se încheie în formă scrisă, se semnează de către părţi, se depune şi se înregistrează la Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie a judeţului in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie la toţi angajatorii care au cel puţin de 21 de salariaţi.
Negocierea colectivă, la nivel de unitate, nu este obligatorie, ci are caracter facultativ pentru angajatorii care au 20 sau mai puţini salariaţi, dar, prin acordul de voinţă al părţilor, se poate încheia contractul colectiv de muncă, semna şi depune în vederea înregistrării la D.M.S.S.F, pentru a produce efecte juridice.
Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la D.M.S.S.F.
Actele necesare la depunerea şi înregistrarea C.C.M. la D.M.S.S.F.:
1. Adresa de înaintare;
2. Contractul colectiv de muncă, semnat şi ştampilat de către părţi pe fiecare pagină; la ultima pagină se va preciza numele, prenumele şi funcţia membrilor comisiei de negociere, urmată de semnătură şi ştampilă;
3. Regulamentul Intern;
4. Grila de salarizare cu salariile de bază minime şi maxime din unitate;
5. Hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, de îndeplinire a condiţiilor de reprezentativitate a organizaţiei sindicale sau, după caz, procesul-verbal prin care salariaţii şi-au ales, prin vot secret, reprezentanţii la negociere.
Obsrrvatii :
1. Reprezentativitatea organizaţiilor sindicale, stabilită în condiţiile legii, este valabilă pentru orice contracte colective de muncă încheiate în termen de 4 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de constatare a reprezentativităţii.
2. Procesul-verbal prin care salariaţii îşi aleg, prin vot secret, reprezentanţii la negociere are valabilitate pentru orice contracte colective de muncă încheiate în termen de 2 ani de la data desfăşurării adunării generale a salariaţilor convocată în acest scop.(Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani – art. 255, alin. (4) din Legea nr. 53/200 - Codul muncii).