S-a incheiat si inregistrat la Directia de munca contractul colectiv de munca.
Angajatorul refuza sa acorde drepturile prevazute in contract, cerand Directiei muncii sa comunice daca acestea sunt legale. Ex. : personalului contractual i s-a prevazut prin CCM o prima de vacanta care este cuprinsa in cap. Sanatate si securitate in munca. Angajatorul refuza acordarea acesteia pe motiv ca nu este prevazuta in OUG 10 / 2008 si ca a fost cuprinsa la capitolul mai sus mentionat si nu la capitolul Drepturi salariale. Normal ar fi fost ca Directia muncii unde s-a inregistrat contractul sa comunice in scris partilor ca respectivul acord nu este in limitele legii. Nu a facut acest lucru, comunicand doar ca s-a inregiatrat respectivul contract. As vrea sa stiu daca Directia poate reveni asupra contractului. De asemenea vreau sa stiu daca sindicatul are dreptul sa refuze membrilor de sindicat reprezentarea acestora in instanta?. mentionez ca Sindicatul este parte in contract.
1. CCCM isi produce efecte de la data inregistrarii lui la Directia de Munca.
2. Daca in continutul CCM-ului exista clauze contrare dispozitiilor legale, atunci Directia de Munca avea posibilitatea sa anunte partile sa modifice acele clauze sau sa le puna in concordanta cu prevederile legale.
3. Drepturile procesuale se exercita personal sau prin mandatar. Daca sindicatul refuza sa reprezinte membrii de sindicat in instanta, atunci acestia pot actiona in nume propriu.
Sindicatul a castigat in instanta reprezentativitae. cred ca a avut nevoie de membrii de sindicat doar pentru numar, dar acum cand membrii au nevoie de EL, nu-i mai reprezinta.
Reprezentativitatea o are la nivel de judet ! Prin contractul colectiv de munca si prin Statut s-a angajat sa lupte pentru drepturile membrilor!. Retragerea din sindicat este singura solutie?
Presedintele de sindicat a comunicat doar ca nu va actiona in instanta pentru CCM, ca putem ramane sau pleca, ca sindicatul nu este doar pentru drepturile din CCM