avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contributia asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contributia asigurari de sanatate

as dori sa stiu daca sunt obligat sa platesc contributia de asigurari de sanatate, avand in vedere ca nu sunt angajat nicaieri si nu am venituri de nici un fel ,nici pensie, nici ajutor de somaj sau alta natura ? sotia este pensionara si are si niste venituri din inchirieri . va rog raspundeti numai daca stiti exact legislatia ! nu am nevoie de raspunsuri dupa ureche, asa cum vad ca se obisnuieste !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:18, 20 Octombrie 2011
1. - De unde veti sti dvs. daca raspunsurile sunt sau nu "dupa ureche" si de unde stiti ca se obisnuieste asa pe forum?
- Cu astfel de apostrofari (jigniri) s-ar putea sa nu va raspunda nimeni.
- Cititi Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (modificata la zi) si vedeti singur despre ce este vorba.

2. - Nu sunteti obligat sa va asigurati la sanatate dar, conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (acum = 670 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 37 lei pe luna.

3. Deoarece sotia dvs. este pensionara si este asigurata la sanatate puteti sa intrebati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate daca puteti sa deveniti coasiguratul sotiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia de asigurare pentru sanatate dupa somaj anca1224 anca1224 Buna ziua, Daca am iesit din somaj si pana ma angajez mai dureaza cam doua luni, trebuie sa platesc ca persoana fizica contributia pentru sanatate? Este ... (vezi toată discuția)
Procedura plata asigurare medicala facultativa (cass)? isty1981 isty1981 Buna ziua! Nu am nici un venit dar as dori sa platesc contributia de CAS pentru a fi asigurat medical. Cat trebuie sa platesc lunar? Unde sa incep? Care ... (vezi toată discuția)
Nu am salariu, cum platesc contributia la sanatate? sasa23 sasa23 pentru ca nu mai sunt salariat,as dori sa stiu cat trebuie sa platesc la asigurari de sanatate pentru a putea,, beneficia mai tarziu ,,de acestea? multumesc (vezi toată discuția)