avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nu am salariu, cum platesc contributia la sanatate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nu am salariu, cum platesc contributia la sanatate?

pentru ca nu mai sunt salariat,as dori sa stiu cat trebuie sa platesc la asigurari de sanatate pentru a putea,, beneficia mai tarziu ,,de acestea? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 4 Septembrie 2013
1. Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.

2. - Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 44 lei pe luna.

In cazul in care nu incheiati un contract de asigurare, puteti deveni coasigurat.

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Multumesc,aveti ideie care sunt actele pentru a putea incheia contractul cu casa de asigurari de sanatate ca pers fizica,va rog??
Actele necesare sunt:
- adeverinta de fisc ca nu realizati venituri
- C.I.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia de asigurare pentru sanatate dupa somaj anca1224 anca1224 Buna ziua, Daca am iesit din somaj si pana ma angajez mai dureaza cam doua luni, trebuie sa platesc ca persoana fizica contributia pentru sanatate? Este ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de sanatate eugen02 eugen02 cum pot avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate daca nu sunt angajat si nu am venituri ? se poate sa platesc personal aceasta asigurare? ... (vezi toată discuția)
Coasigurat Aurelia60 Aurelia60 Buna Ziua, Mama mea nu lucreza si am incercat sa o trecem in intretinerea sotului meu pentru a fi coasigurata.Cei de la casa de sanatate au spus ca nu este ... (vezi toată discuția)