avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurarea de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurarea de sanatate

cum pot avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate daca nu sunt angajat si nu am venituri ? se poate sa platesc personal aceasta asigurare? locuiesc in Bucuresti , cat m-ar costa si unde ar trebui sa platesc ? multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen02 , utilizator 16:01, 14 Decembrie 2014
1. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.

2. - Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,50 lei pe luna.
- Incepand cu 01.01.2015 salariul minim va fi de 975 lei deci contributia lunara la sanatate va fi de 54 lei.

3. Contributia lunara se poate plati si la Administratia Fiscala de sector.

Sau puteti deveni coasigurat.

Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Astfel, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
va multumesc pentru raspunsul detaliat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia de asigurare pentru sanatate dupa somaj anca1224 anca1224 Buna ziua, Daca am iesit din somaj si pana ma angajez mai dureaza cam doua luni, trebuie sa platesc ca persoana fizica contributia pentru sanatate? Este ... (vezi toată discuția)
Asigurare persoana fara venit emine emine Buna ziua, In urma unor tulburari psihice sora mea a renuntat la servici. O prima problema ar fi asigurarea mediacala. Eu ca si sora sau parintii o putem ... (vezi toată discuția)
Nu am salariu, cum platesc contributia la sanatate? sasa23 sasa23 pentru ca nu mai sunt salariat,as dori sa stiu cat trebuie sa platesc la asigurari de sanatate pentru a putea,, beneficia mai tarziu ,,de acestea? multumesc (vezi toată discuția)