avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare persoana fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare persoana fara venit

Buna ziua,
In urma unor tulburari psihice sora mea a renuntat la servici.
O prima problema ar fi asigurarea mediacala. Eu ca si sora sau parintii o putem lua pe asigurarea noastra? Nu este casatorita, nu are copii.
Tulburarile psihice s-au agravat, eu personal consider ca are nevoie de ajutor de specialitate, eventual o internare, dar ea nu accepta si nu recunoaste ca are nevoie de ajutor.
Ce putem face in acest caz, eu stiam ca nu poate fi internata fara acceptul ei, dar problemele se agraveaza.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:21, 25 Ianuarie 2015
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Copiii/fratii/surorile nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.

In acest caz, singura solutie ar fiincheierea unui contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate.
1. Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.

2. - Daca are un contract individual de munca este asigurata prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 54 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea de sanatate eugen02 eugen02 cum pot avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate daca nu sunt angajat si nu am venituri ? se poate sa platesc personal aceasta asigurare? ... (vezi toată discuția)
Procedura plata asigurare medicala facultativa (cass)? isty1981 isty1981 Buna ziua! Nu am nici un venit dar as dori sa platesc contributia de CAS pentru a fi asigurat medical. Cat trebuie sa platesc lunar? Unde sa incep? Care ... (vezi toată discuția)
Contributia de asigurare pentru sanatate dupa somaj anca1224 anca1224 Buna ziua, Daca am iesit din somaj si pana ma angajez mai dureaza cam doua luni, trebuie sa platesc ca persoana fizica contributia pentru sanatate? Este ... (vezi toată discuția)