Buna ziua,
In urma unor tulburari psihice sora mea a renuntat la servici.
O prima problema ar fi asigurarea mediacala. Eu ca si sora sau parintii o putem lua pe asigurarea noastra? Nu este casatorita, nu are copii.
Tulburarile psihice s-au agravat, eu personal consider ca are nevoie de ajutor de specialitate, eventual o internare, dar ea nu accepta si nu recunoaste ca are nevoie de ajutor.
Ce putem face in acest caz, eu stiam ca nu poate fi internata fara acceptul ei, dar problemele se agraveaza.
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Copiii/fratii/surorile nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.
In acest caz, singura solutie ar fiincheierea unui contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate.
1. Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
2. - Daca are un contract individual de munca este asigurata prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 54 lei pe luna.