avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat

Buna Ziua,
Mama mea nu lucreza si am incercat sa o trecem in intretinerea sotului meu pentru a fi coasigurata.Cei de la casa de sanatate au spus ca nu este posibil pt ca nu este fiul ei.Eu sunt in concediul de ingrijire a copilului.
Ce solutie ar fi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:36, 14 Aprilie 2014
1. Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, mama dvs poate fi coasigurata dv si nu a sotului.

2. Solutia ar fi sa se incheie un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate.

b] Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.
In acest caz , se va plati minim 46,75 lei/luna.

Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea medicala sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de tutore si mama pot beneficia de asigurarea medicala a baiatului meu (19 ani) care are handicap grav ... (vezi toată discuția)
Asigurare persoana fara venit emine emine Buna ziua, In urma unor tulburari psihice sora mea a renuntat la servici. O prima problema ar fi asigurarea mediacala. Eu ca si sora sau parintii o putem ... (vezi toată discuția)
Contributia de asigurare pentru sanatate dupa somaj anca1224 anca1224 Buna ziua, Daca am iesit din somaj si pana ma angajez mai dureaza cam doua luni, trebuie sa platesc ca persoana fizica contributia pentru sanatate? Este ... (vezi toată discuția)