avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cat li se revine?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cat li se revine?

intro familie cu copii majori, unul din parinti decedeaza ,dupa noul cod civil cat mostenesc copii si cat mosteneste parintele ramas in viata?#-o
Sotul supravietutor 1/4 , copii 3/4 din bunurile proprii si acelesi cote dar de 1/2 din bunurile comune.
vasi49- mai concret, sora mea a decedat si as vrea sa stiu ce cota mostenesc copii lui sora mea si cat mosteneste sotul surorii mele dupa noul cod civil
scuze Giovana ,nici eu n-am inteles ce-a spus MIRELA....
mirela341 a raspuns corect. Sotul supravietuitor culege 1/4 si copiii ( impreuna) 3/4. Ce nu s-a inteles este cum se compune masa succesorala: bunuri proprii+1/2 din bunurile comune, achizitionate in timpul casniciei ( restul de 1/2 din bunurile comune nu intra in masa succesorala, ii ramane sotului ramas in viata pt ca este cota lui).
Li se revine in felul urmator:

sotul supravietuitor 1/4 si copii impreuna 3/4. Cotele nu s-au schimbat!

Insa aceste cote de MAI SUS se vor calcula in functie de cum BUNUL este COMUN , adica 1/4 si respectiv 3/4 se vor calcula din 1/2 cota de bun comun, sau din intreg adica din cota de 1/1 daca defunctul a avut BUNURI PROPRII.

Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)