Are dreptul un bugetar sa ceara deduceri personale din salariul brut lunar de 2000 lei daca are in familie o mama pensionata cu 500 lei si un frate somer , divortat,de 40 ani?
Deducerile personale se acorda conform codului fiscal si nu doar la bugetari.
Pot fi trecute ca persoane in intretinere rudele dvs. sau ale sotului pana la gradul al II-lea inclusiv, adica sot/sotie, copii, parinti, bunici, nepoti, frati/surori. Conditia este ca persoana trecuta in intretinere sa aiba un venit mai mic de 250 lei.
In cazul dvs, mama are venit mai mare, deci nu puteti s-o treceti in intretinere, dar puteti sa-l treceti pe frate.
buna ziua. pt un student la univ privata ff nascut in 86 fara venituri, aflat in intretinerea mamei, fara tata, mai pot sa ii acord mamei deducere? multumesc
Mama poate sa va declare (la locul ei de munca) ca persoana in intretinere daca nu aveti venituri mai mari de 250 lei (cumulat din bursa, pensie de urmas, etc.)
HG nr.44/2004 - norme de aplicare a Codului fiscal 90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
- rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
- rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.
94. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 250 lei lunar.