avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire paternitate - prescriptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire paternitate - prescriptie

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea problema si mai ales daca vi se pare corect urmatorul rationament
O persoana in varsta de 45 de ani cheama in judecata un prezumtiv tata pentru stabilirea paternitatii. Prezumtivul tata nu a prestat nicio intretinere, nu a convietuit cu mama, nici nu a stiut vreodata de existenta copilului. Actiunea este inceputa dupa 1 octombrie 2011 avand ca temei noul cod civil.

Dupa parerea mea, actiunea este prescrisa.

Astfel, desi art. 427 din NCC spune ca actiunea este imprescriptibila, art. 47 din Legea 71/2011 prevede ca orice actiune privind filiatia este supusa codului civil @numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare@

In aceste conditii, actiunea lui ramane supusa prevederilor anterioare. Si aici ajungem la Codul Familiei asa cum a fost modificat de legea 288/2007. Este adevarat ca art. 60 a fost modificat prin Legea 288/2007 si actiunea devine imprescriptibila insa conform deciziei Curtii Constitutionale 1345/2008 art. II din aceasta lege a fost declarat neconstitutional.
Si astfel, zic eu, ne intoarcem la vechiul termen de 1 an, iar actiunea este prescrisa.

Va rog sa-mi spuneti daca vi se pare corect acest rationament sau imi scapa mie ceva? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: serbo , utilizator 08:11, 27 Octombrie 2011
Actiunea exercitata direct de catre copilul major era imprescriptibila si va ramane asa in orice legislatie. A nu se confunda cu actiunea introdusa de mama, care trebuie exercitata in termenul acela de 1 an.
actiunea imprescriptibila pentru copil a fost introdusa prin legea 288/2007. iar cu privire la aceasta lege vezi decizia CC despre care spuneam mai sus.
Nici o opinie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire paternitate Georgescul Georgeasca Georgescul Georgeasca in fapt. copilul este nascut din afara casatoriei. are actualmente 6 ani. mama nu a intentat pana in prezent actiune in stabilirea paternitatii. in ... (vezi toată discuția)
Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)
Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)