avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Va rog sa imi spuneti daca am lucrat in invatamant ca educatoare 4 ani si 5 luni cu ½ de norma si la o alta institutie tot cu ½ de norma dar numai 3 ani si 7 luni ( perioadele sunt identice ) si am mai beneficiat de somaj o perioada de 15 luni ( in 1995 - 9 luni si in 2003 - 6 luni ), cumuland pe carnetul de munca per total = 5 ani si 8 luni, pot trece la O ALTA TREAPTA DE VECHIME ?
As vrea sa stiu daca pot face cerere de acordare a vechimii in munca pt categoria 5-10 ani, respectiv 10 % .
Precizez ca acum sunt profesor debutant si lucrez la o alta institutie, iar secretara nu m-a lamurit.
Cel mai recent răspuns: putica , utilizator 14:34, 15 Octombrie 2008
Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura de invatamant 2007/2008, înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse cu nr. 596/15/12.11.2007 prevede :
Art. 36 (1) Părţile convin asupra următoarelor drepturi salariale suplimentare:
a) spor pentru vechimea în muncă, calculată după cum urmează:
Tranşa de vechime Spor la salariul de bază
3-5 ani 5%
5-10 ani 10%
10-15 ani 15%
15-20 ani 20%
peste 20 ani 25%

Pentru a beneficia de sporul de vechime de 10%, trebuie sa aveti o vechime in munca de cel putin 5 ani. Daca indepliniti aceasta conditie, atunci puteti face cerere de acordarea acestui spor.

Sporul corespunzător vechimii în muncă, calculat conform prevederilor de mai sus, se plăteşte începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea.
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
elis, ca si raymona_r , ma intereseaza acest subiect dar numai in ce priveste influenta somajului asupra vechimii. Unii sunt de parere ca somajul este vechime in munca in cazul pensionarii nu si pentru sporul de vechime.
As mai vrea sa stiu cum se calculeaza vechimea in munca in cazul salariatilor cu jumatate de norma.
1.Perioada de somer indemnizat constituie perioada contributiva pentru pensie, dar pentru vechime in activitate (deci pentru sporul de vechime) NU. Si este normal sa fie asa, nu? In perioada de somaj, un salariat nu desfasoara activitate in nici un domeniu.
2. Pentru salariatii cu jumatate de norme, vechimea se calculeaza proportional cu timpul lucrat fata de timpul normal de 8 ore pe zi.. De exemplu: 2 zile lucrate cu 4 ore pe zi = 1 zi de vechime; 4 zile lucrat cu 2 ore pe zi = 1 zi lucrata etc.
vanactio a scris:

elis, ca si raymona_r , ma intereseaza acest subiect dar numai in ce priveste influenta somajului asupra vechimii. Unii sunt de parere ca somajul este vechime in munca in cazul pensionarii nu si pentru sporul de vechime.


Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatia de somaj constitutie stagiu de cotizare asimilat care se ia in considerare la stabilirea pensiei.

Alte discuții în legătură

Cim cu timp partial versus spor de vechime in unitate SimonescuC SimonescuC Va solicit un punct de vedere referitor la salariatul cu CIM partial (1 ora/zi-7 ore/zi) din punct de vedere al acordarii sporului de vechime conform C.C.M. ... (vezi toată discuția)
Vechime munca contract cu timp partial monica borz monica borz As vrea sa stiu cum se calculeaza vechimea in munca in cazul unui contract cu timp partial? (vezi toată discuția)
Somaj sandel-dorin sandel-dorin Buna ziua!As vrea sa va intreb daca perioada in care s-a beneficiat de somaj se calculeaza ca si vechime in calculul sporului de vechime. Dar cei doi ani ... (vezi toată discuția)