avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM cu timp partial versus spor de vechime in unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM cu timp partial versus spor de vechime in unitate

Va solicit un punct de vedere referitor la salariatul cu CIM partial (1 ora/zi-7 ore/zi) din punct de vedere al acordarii sporului de vechime conform C.C.M. unitate.
Chiar daca in sistemul public de pensii stagiul de cotizare al acestora salariati este un stagiu complet, indiferent de fractiunea de CIM sub care a prestat activitate, este gresit daca prin reglementari interne unitatea a stabilit ca pt acordarea acestui spor se va tine cont de fractiunea de norma sub care presteaza activitatea un salariat cu CIM cu timp partial?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 9 Decembrie 2011
Acordarea sporului de vechieme se face la salariul de baza si nu la durata timpului de munca ... pentru un astfel de salariat, drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

De exemplu :
- pentru norma intreaga sala riu este de 1200 lei
- pentru timp partial de 2 ore/zi , salariul este de 300 lei
- spor de vechime 10%
Rezulta : norma intreaga - 1320 lei
timp partial : 330 lei
Eu zic asa: sporul se acorda procentual, daca salariul este negociat in functie de norma de timp, automat si sporul se calculeaza avand la baza cuantumul salariului.

Una e sa ai spor 5% la 2.500 lei pentru norma intreaga
si alta e sa ai spor 5% la 300 lei salariul pentru 1 ora pe zi.
Deci sporul, se acorda procentual.
procentul nu se diminueaza, adica in loc de 5% la norma intreaga ii dai 1% la cim partial. este o aberatie.
Poate nu m-am facut inteles. Este vorba despre modul de stabilire a vechimii in munca. Aceasta este necesara pt a stabili nr. de zile de CO de care poate beneficia salariatul conform CCM. De ex.: Un salariat cu CIM partial de 4 ore/zi pentru conditia de vechime in munca de 5 ani pt care ar avea dreptul la un anumit nr. de zile de CO conform CCM, acesta va trebui sa aiba 10 ani vechime in munca pe un astfel de CIM sau nu?
Este total gresita interpretarea dvs ... un salariat cu timp partial de 4 ore/zi pentru conditia de vechime in munca de 5 ani va trebui sa aiba cel putin 5 ani de zile lucrati ... vechimea in munca nu este influentata de durata timpului de munca prevazuta in c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca CristinaCIC CristinaCIC Buna ziua Stiu ca un salariat care are zile nelucrate (absent nemotivat sau invoit fara plata) are vechimea in munca diminuata cu aceste zile. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Zile concediu de odihna mihteo mihteo Cum se stabileste numarul de zile pentru concediul de odihna? Am incheiat contracte de munca 2 ore/ zi cu angajatori diferiti . Vechimea in munca este de 22 de ... (vezi toată discuția)
Am muncit 3 ani și 7 luni la o societate cu contract individual ... vali ada vali ada Am muncit 3 ani și 7 luni la o societate cu contract individual de muncă cu norma întreaga, la următoarea societate 5 ani și 4 luni contract ... (vezi toată discuția)