avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Buna ziua!As vrea sa va intreb daca perioada in care s-a beneficiat de somaj se calculeaza ca si vechime in calculul sporului de vechime. Dar cei doi ani pentru cresterea copilului?Daca contractul de munca a fost de 7 ore , va afecta vechimea .Din legea 76/2002 am inteles ca nu.Gresesc?!
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2016
sandel-dorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 15 Iunie 2016
1. Somajul acordat in baza Legii nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională constituie vechime in munca.

Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

Perioada in care ati beneficiat de indemnizatia de somaj conntituie stagiu de cotizare le pensie si sanatate.

2. Perioada concediului pentru creşterea copilului constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

Asadar perioada de CCC, constituie vechime in munca si se are in vedere la calculul sporului de vechime in munca.
Multumesc!In legatura cu CIM partial ce imi puteti spune?Daca 4 ani am fost incadrat cu 7 ore pe cartea de munca , se considera tot patru ani pentru sporul de vechime?
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
....

Durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie.

Astfel, 1 an de zile lucrat cu 4 ore/zi = 1 an de zile lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie


Pentru somaj, 1 an de zile lucrat cu 4 ore/zi = 6 luni de zile stagiu de cotizare
Daca in cartea de munca CCC a fost trecut "se suspenda cm in baza art.51 a Cm " se considera cei doi ani vechime ?La implineirea celor doi am , s-a reluat activitatea in aceeasi firma.
Art. 51. C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....

Fiind vorba despre o suspendare a c.i.m. pentru CCC, perioada respectiva - asa cum am afirmat anterior - constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza somajul? ginutz_a ginutz_a stie cineva cum se calculeaza somajul? ma refer la persoana care intra in somaj. aceasta indemnizatie se calculeaza in functie de salariul pe care l-a avut ... (vezi toată discuția)
Somajul de ia in calculul sporului de vechime? MihaelaChirita MihaelaChirita Perioada de somaj este perioada contributiva. Prin urmare este considerata conform legii stagiu de cotizare. Insa la calculul SPORULUI de vechime este luat ... (vezi toată discuția)
Perioada in care o persoana beneficiaza de ccc si perioada de somaj indemnizat constituie vechime in munca? Hercule36 Hercule36 perioada de concediu crestere copil si ce in care se beneficiaza de ajutorul de somaj constituie vechime in munca? multumesc! (vezi toată discuția)