avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se calculeaza somajul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se calculeaza somajul?

stie cineva cum se calculeaza somajul? ma refer la persoana care intra in somaj. aceasta indemnizatie se calculeaza in functie de salariul pe care l-a avut persoana sau va fi o suma fixa?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:10, 11 Octombrie 2010
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
... si la care se aplica diminuarea de 15%
va multumesc pentru raspunsuri!
am si eu 2 intrebari legate de somaj :

1) somajul tehnic este vechime in munca?
2) somajul ( nu tehnic ) este vechime in munca? sau este considerat vechime in munca doar pana la data de 1.03.2003 dupa care nu se mai ia in considerare ?

Imi trebuie aceste informatii pentru calcularea sporului de vechime

multumesc anticipat :)
AnnaMaria_ru:
1. Suspendarea CIM in baza art.52(1), lit.d) din Codul muncii nu poate fi vechime in munca, nici stagiu de cotizare la pensii, sanatate si somaj.
2. Daca va referiti la prevederile OUG 4/2010, aceasta face o derogare de la lege si spune ca perioadele pentru care salariaţii ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate şi angajatorii acestor salariaţi sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei.
3. Deci nu este vechime in munca ci numai stagiu de cotizare la pensii, sanatate si somaj (si asta numai pe cele 90 de zile).
4. Perioada in care o persoana este in somaj indemnizat (in baza Legii 76/2002, in vigoare de la 01.03.2002) nu este perioada de vechime in munca. Este , insa, perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si sanatate. Pana la 01.03.2002, era aplicabila prevederea din Legea 1/1991:
Art. 15. – Perioada pentru care o persoanã este îndreptãţitã sã primeascã ajutor de şomaj sau ajutor de integrare profesionalã constituie vechime în muncã şi în aceeaşi unitate.

Alte discuții în legătură

Spor de vechime luccia luccia Am o vechime de 20 de ani, la data de 08 august a acestui an. Am depus cerere pentru majorarea procentului de vechime de la 20 la 25% incepind cu data de ... (vezi toată discuția)
Somajul de ia in calculul sporului de vechime? MihaelaChirita MihaelaChirita Perioada de somaj este perioada contributiva. Prin urmare este considerata conform legii stagiu de cotizare. Insa la calculul SPORULUI de vechime este luat ... (vezi toată discuția)
Somaj sandel-dorin sandel-dorin Buna ziua!As vrea sa va intreb daca perioada in care s-a beneficiat de somaj se calculeaza ca si vechime in calculul sporului de vechime. Dar cei doi ani ... (vezi toată discuția)