O problema ar fi faptul ca pensionarul este nedeplasabil, este in varsta de 84 ani cu o stare de sanatate deteriorata si o viteza de reactie intarziata uneori chiar absenta , vis-a-vis de ceea ce se discuta cu persoana ei.
As vrea sa stiu din punct de vedere legal ce se intampla cu dreptul de a ridica pensia , necesara ingrijirii ei, daca notarul refuza sa ii intocmeasca procura.
Pensionarul poate beneficia de pensie pana cand survine decesul ? Daca imputernicitul ales nu mai poate ridica pensia (lipsa procurii) ce lege se poate aplica? #-o
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publuce spune:
Art. 108
(1) In sistemul public de pensii plata pensiei se face lunar.
(2) Pensia se plateste personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei careia i s-a incredintat ori i s-a dat in plasament copilul urmas sau, dupa caz, mandatarului desemnat prin procura speciala.
2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:
Art. 77
(1) Procura speciala la care se face referire la art. 103 alin. (1) din lege se emite potrivit reglementarilor legale in materie.
(2) Procura speciala care nu este emisa in limba romana si, dupa caz, apostila vor fi traduse si legalizate.
(3) Procura speciala este valabila 18 luni.
3. Luati legatura cu Casa de Pensii sa va spuna cum sa procedati.
Casa de pensii nu va poate ajuta intrucat nu are atributii in acest sens.
Nu inteleg de ce nu ar dori sa notarul sa se deplaseze acasa la pensionar. Asta va trebuie, un notar dispus sa se deplaseze. Drepturile de pensie nu se pot ridica / nu pot fi primite daca nu aveti procura speciala. Prevederi legale care sa va permita sa primiti pensia fara a avea procura speciala nu exista si nici nu pot exista.