avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... talon de pensie tutore
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

talon de pensie tutore

CIne ma poate lamuri si pe mine referitor la un talon de pensie pe care este trecut numele persoanei urmat de specificatia "TUTORE" ? Ce vrea sa insemne acest lucru ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:22, 21 Ianuarie 2013
Buna ziua.
Pe un talon de pensie se afla scris numele celui care are dreptul sa incaseze acei bani.
Pensia de care ziceti, este pensia persoanei care este interzisa sa incaseze acei bani, instituindu-se un tutore care sa o reprezinte si care sa semneze pentru bani si sa ii incaseze.
Deci acea persoana care apare pe talon, este tutorele persoanei interzise.
O persoana "interzisa" nu are voie sa semneze de primirea banilor, sa semneze acte juridice, etc. Are nevoie de un tutore sa semneze in locul ei si sa dispuna de bunurile sale in limita legii.
Legea 263/2010

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.


H.G.257/20911

Art. 77
(1) Procura speciala la care se face referire la art. 103 alin. (1) din lege se emite potrivit reglementarilor legale in materie.
(2) Procura speciala care nu este emisa in limba romana si, dupa caz, apostila vor fi traduse si legalizate.
(3) Procura speciala este valabila 18 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura necesara ridicarii drepturilor de pensie tarabegas tarabegas Buna ziua, O problema ar fi faptul ca pensionarul este nedeplasabil, este in varsta de 84 ani cu o stare de sanatate deteriorata si o viteza de reactie ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta,femeie,dubla cetatenie bellefille bellefille Buna seara.Va solicit un sfat pentru o persoana de sex feminin, nascuta in 1954 ,februarie,care are in Romania o vechime de 19 ani plus 4 ani facultate si care ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Bibi60 Bibi60 Si daca totusi angajatorul face presiuni, exista un cadru legal care protejează salariatul in cazul in care acesta refuza sa se pensioneze? (vezi toată discuția)