avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca - obligativitate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca - obligativitate?

Buna ziua,

Daca in domeniul in care activeaza nu exista CCM la nivel de ramura, o companie, sucursala a unei multinationale, cu peste 2000 angajati in Romania, este obligata sa negocieze si sa semneze contract colectiv de munca? Daca da, in baza carei mentiuni din codul muncii?

Daca functioneaza in lipsa acestui contract (exista un regulament de ordine interioara in schimb - are relevanta?) - la ce riscuri legale se supune? Ce pot face angajatii pt a beneficia de negocierea/incheierea unui asemenea contract?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: anca_2007 , utilizator 09:39, 26 Octombrie 2011
Conform legii da. Cititi Legea dialogului social , L nr 62/2011. Acolo o sa vedeti si sanctiunile. Nu se sanctioneaza neincheierea unui CCM ci lipsa negocierii unui CCM. Faceti anual procese verbale pt negociere ( vedeti procedura in lege )
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea dialogului social,negociera ccm samir69 samir69 Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat ... (vezi toată discuția)
Ccm danajuga64 danajuga64 daca unitatea la care lucrez nu are ccm si nici pe ramura ACTIVITATI DE SPECTACOLE, CULTURALE SI RECREATIVE nu exista ccm, dupa care ccm ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura marinad marinad Daca firma pe care o administrez, face parte din ramura electrotehnica pt. care exista ccm la nivel de ramura valabil pana in 2014, dar nu se regaseste in ... (vezi toată discuția)