avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas copii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas copii

Am doi copii , unul minor si unul de 19 ani la facultate.Acestia primesc pensie de urmasi de pe urma mamei. Pensia vine pe numele copilului minor. anul trecut am transmis la casa de pensii adeverinta de studiu pentru copilul major, pentru continuarea pensiei. In aceasta luna pensia nu mai venit iar la intrebarea pusa factorului postal mi s-a raspuns ca trebuiesc duse la casa de pensii adeverinte de studiu pentru ambii copii. Precizez ca in decizia de pensionare pentru copilul minor se precizeaza data de 2014 ca an de solicitare adeverinta. Intrebare : 1 - este necesara adeverinta de studii si pentru copilul minor ( s-a modificat legea)? ; 2 - daca nu am transmis adeverinta pentru copilul de 19 ani de ce nu s-a primit pensia numai pentru minor? . Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:56, 21 Octombrie 2011
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publicespune:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. - Pana la varsta de 16 ani nu trebuie dusa nici o adeverinta de studii.
- Dupa implinirea varstei de 16 ani trebuie adeverinta ca urmeaza po forma de invatamant.

3. - Daca minorul are peste 16 ani duceti acum adeverinta de la scoala ca este elev.
- De asemenea duceti si adeverinta de la facultate pentru celalalt copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii gt4 gt4 sunt la o scoala postliceala, daca o platesc in continuare si nu ma duc o sa ma lase repetenta..mai primesc pensia d urmas? o sa incep in alta parte la anul (vezi toată discuția)
Pensie de urmas elenademian elenademian Buna ziua, As dori sa stiu daca mai sunt in drept de a lua pensie de urmas daca sunt in an complementar la master ,sunt studi la zi si sunt la taxa si am ... (vezi toată discuția)
Legalitate pensie urmas dany_2605 dany_2605 buna ziua. am si eu o intrebare. am 24 de ani si m am inscris la a doua facultate. deoarece muncesc si la noua facultate mi se echivalau multe note nu am mai ... (vezi toată discuția)