avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj de studii , angajare in timpul somajului ce ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj de studii , angajare in timpul somajului ce implica

buna ziua .
am si eu o intrebare : sunt in somaj dupa terminarea facultatii .
am luat somaj doar o luna iar luna urmatoare urmeaza sa ma angajez . am semnat deja conractul , acesta nu este pe un post care trebuie neaparat studii superioare , anume casier .
contractul este semnat pe o perioada de 2 luni cu 6h/zi in total 30h pe saptamana .
intrebarea mea este urmatoarea ... daca dupa aceste 2 luni imi vor incheia contractul de munca cu mine ca fost somer ce se intampla ? automat pierd somajul ? sau acesta se va relua ?
si inca o intrebare .... ce avantaje are un angajator pe urma angajarii mele ca si somer ? dar eu ??? ce avantaj am ?
sper sa primesc un raspuns sa stiu cum ma invart ... daca am semnat deja contractul mai pot da inapoi ? sau cum sa pun problema sa nu am nici eu de pierdut
pana la inceperea serviciului mai este o luna ... contractul intra in vigoare dupa 21.11.2012
si inca ceva ...auzisem ca pot lua dupa ce ma angajez in continuare 30% din somaj .
multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: stefimihai , utilizator 21:08, 21 Octombrie 2011
1. - Daca va angajati cu CIM pe perioada determinata de maxim 12 luni atunci indemnizatia de somaj se suspenda si se reia, de unde a ramas, la incetarea CIM la termenul pentru care a fost incheiat.
- Daca va angajati cu CIM pe perioada nedeterminata veti beneficia de 30% din indemnizatia de somaj in fiecare luna pana se termina perioada initiala de somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
...
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
...
Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
...

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Tot din Legea 76/2002:

Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.

(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

5. Pentru amanunte tehnice luati legatura cu Agentia de Somaj.
multumesc frumos pt raspuns .
ce am inteles :
1. deoarece este un contract pe o perioada determinata de 2 luni in momentul incetarii acestei colaborari imi reiau somajul .

dar daca prelungesc contractul pe o perioada mai mica de 12 luni si sa nu depaseasca 12 luni cu cele doua de contract anterioare , oare o sa mai mai incadrez sa imi reiau somajul dupa ?

si daca nu am contract cu norma intreaga , este de 6h/zi si 30h pe sapt mai benificiez de cei 30% din somaj ?

si o ultima intrebare , si imi cer scuze ca sunt atat de insistenta :)
daca o sa beneficiez de cei 30% din somaj , sa presupunem dupa 2 sau 3 luni inceteaza contractul de munca eu o sa mai iau somaj in continuare ? cat imi mai raman din cele 6 luni ?

multumesc inca odata pt raspuns , dar nu prea ma descurc cu interpretarea legilor :)
daca ma puteti lumina va sunt profund recunoscatoare .
o seara buna .
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2011
stefimihai, utilizator
1. Puteti sa prelungiti CIM pe perioada determinata, fara sa depasiti 12 luni, si la expirearea lui veti relua indemnizatia de somaj.

2. - Legea 76/2002 spune:

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

- Program normal de lucru inseamna 8 ore pe zi.

3. - Daca primiti cei 30% inseamna ca ati incetat indemnizatia de somaj si nu se mai poate relua.
- Dar veti putea beneficia de indemnizatie de somaj de fiecare data cand va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. si daca in ultimele 24 de luni veti avea 12 luni cotizate la somaj.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult .
gata am inteles acum , sau asa cred :D
din moment ce nu am norma intreaga si doar 6 h /zi nu o sa beneficiez de cei 30% din somaj .
dar in schimb dupa terminarea celor 2 luni sau poate 10 luni , eu voi continua sa iau somajul din luna a 2-a cum a ramas la momentul in care eu incep activitatea conform contractului de munca , adica inca 4 luni de somaj .
multumesc frumos pt raspuns si pt rabdare .
imi era teama ca pt 2 luni sa nu pierd inca 4 de somaj .
o seara frumoasa in continuare si multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent liceu nedumeritus nedumeritus Daca in timpul celor sase luni de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventii de liceu, reusesc sa ma angajez ( mai precis in ultima luna ) , mai ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajator pentru angajarea cu contract munca loredana-elena90 loredana-elena90 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Momentan sunt studenta la master, anul I, zi (absolventa studii de licenta in 2013). In acest moment am contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia primita la angajare patko patko Buna, As avea cateva intrebari legate de indemnizatii primite la angajare. In acest an am absolvit facultatea si am beneficiat de indemnizatia de somaj ... (vezi toată discuția)