avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... legi privind constructia intre 2 proprietati
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

legi privind constructia intre 2 proprietati

ma confrunt cu urmatoarea problema,intre mine si vecinul meu eu am ridicat un gard de aprox 2 m acum 5 ani cand el nu era inca proprietar.anul trecut el a inceput constructia unui alt gard lipit de al meu cu o inaltime de 4_5 m in unele locuri pe care a inceput sa construiasca adapost pentru cereale.mentionez ca el are pe proprietate numeroase utilaje agricole cereale si ingrasaminte nu locuinta.problema e ca distanta de la gardul meu la casa mea este de 2m si acum nu mai am pic de lumina in curte si apa de pe constuctia lui vine in curtea mea.este legala constructia unui gard de 5m si acoperis pe el?
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 16:58, 22 Octombrie 2011
Banuind ca lucrarea zidului (gardului) ridicat de dvs. s-a facut anterior datei de 01.10.2011 (pt. a determina prevederile legale care guverneaza raportul juridic nascut :)), atunci aplicabile situatiei dvs. sunt prevederile art. 590 si urm, Cod civil vechi, cu precadere ale art. 599 ("unul din vecini nu poate gauri zidul comun, nici sa alature.... de dansul vreo lucrare, fara consimtamantul celuilalt "). Cat priveste picatura stresinilor (acolo scrie ale casei, dar intentia legiuitorului cred ca poate fi invocat a fi fost, fie ele si ale unui zid), aplicabil este art. 615 din acelasi cod, care arata ca proprietarul este obligat sa construiasca in asa fel incat, apele ploilor sa se scurga pe terenul sau, iar nu al vecinului.
Cat despre inaltimea zidului, aceasta nu este limitata de vechiul ori noul cod, dar poate fi reglementata de dispozitii ale organelor locale.
De principiu, dreptul de proprietate trebuie exercitatain asemenea masura incat sa nu se aduca atingere drepturilor altor persoane. In situatia dvs., vecinul in exercitarea dreptului sau de proprietate aduce atingere drepturilor dvs. Formulati o sesizare adresata Primariei si Inspectortului teritorial in constructii. Daca nu se rezolva, actionati-l pe vecin in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!! constructie neautorizata? Alina Alina Alina Alina Buna ziua, am o mare nelamurire Am un vecin care isi construiesete o casa iar de la gardul construit pana la constructie sunt ~2m. Aceasta constructie nu este ... (vezi toată discuția)
Pante acoperisuri conform legislatiei Techno Techno Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez ... (vezi toată discuția)
Streasina in curtea mea just_me_12345 just_me_12345 Buna ziua! Vecinul meu a construit casa pe hotar, cu intreaga streasina (aproape un metru) pe terenul meu, si burlane puse aiurea, care nu isi indeplinesc ... (vezi toată discuția)