avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... administrator
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

administrator

buna ziua
zilele trecute, cineva mi-a propus sa fiu administrator special, al firmei sale ( in firma sunt 2 asociati), care este in insolventa
intrebarea mea este: ce inseamna administrator special, ce implica aceasta functie si care sunt riscurile
multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
aura_1, utilizator
Cel mai recent răspuns: aura_1 , utilizator 18:44, 24 Octombrie 2011
Administratorul special este prevazut si definit de art. 18 din Legea 85/2006 a insolventei. In acest sens legea prevede ca, dupa deschiderea procedurii (prin admiterea cererii depuse de catre creditor(i), admitere facuta de catre judecatorul sindic, care constata indeplinirea conditiilor prevazute de art.27 din aceeasi lege), adunarea generala a actionarilor/asociatilor debitorului (persoana juridica intrata in procedura insolventei) va desemna un reprezentant care sa reprezinte interesele societatii si ale acelorasi actionari si sa participe la procedura pe seama debitorului. Acesta este rolul administratorului special. Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul va fi reprezentat de administratorul judiciar sau lichidator, iar mandatul administratorului special va fi redus doar a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor. Cam asta "implica aceasta functie". Riscurile sunt date numai de indeplinirea ori nu, in mod corespunzator a atributiilor: exprimarea intentiei debitorului de a propune un plan de reorganizare, participarea la judecarea actiunilor de anulare a unor acte frauduloase sau a altor acte prevazute de art. 79 si 80 din L.85, formularea contestatiilor in cadrul procedurii insolventei , propunerea unui plan de reorganizare etc. Toate aceste atributii sunt prevazute de aceeasi lege (alin.2 al aceluiasi art. 18) si dupa cum va puteti da seama, presupun indeplinrea acelor atributii cu responsabilitate, oportun, in cunostinta de cauza si in termene bine stabilite. Deci, neindeplinirea lor, poate determina atragerea raspunderii administratorului special. Cam asta ar fi, in mare. Oricum, va sfatuiesc, mai inainte de a lua hotararea, sa studiati cu atentie (solicitind actionarilor/asociatior) toate datele care sa va ofere informatii cat mai complete asupra debitoarei (situatii financiare, contracte, etc.). De asemeni, nu este rau daca puteti afla si informatii referitoare la dosarul de insolventa (creditori, motivarea actiunii etc.).
firma pleaca cu o datorie de 200000 lei, daca la sfarsitul insolventei nu se redreseaza, sunt buna de plate acestei vechi datorii?
multumesc
firma pleaca cu o datorie de 200000 lei, daca la sfarsitul insolventei nu se redreseaza, sunt buna de plate acestei vechi datorii?
multumesc

nu stie nimeni sa-mi raspunda?
Daca intrebarea (pusa in chiar forma in care ati pus-o : "sunt buna de plate acestei vechi datorii?" :-/) vrea sa insemne ca dvs., ca persoana fizica ce ati indeplinit fct. de administrator special pe timpul reorganizarii, ati fi raspunzatoare pentru plata datoriilor firmei, atunci raspunsul este in principiu nu, cu exceptia situatiilor de atragere a raspunderii administratorului, situatii prevayute de art.138 din aceeasi lege 85/2006 / pe scurt, respectiv sunteti cea careia vi se poate imputa, in mod culpabil intrarea in faliment, in situatiile si prin faptele prevazute de lit. a-i ale aceluiasi articol , dar si prin fapte de natura infractionala prevazute de aceeasi lege speciala, dar si de codul penal.
Revin cu sfatul de a citi cu atentie legea indicata, iar daca tot ceea ce faceti este corect din punct de vedere legal, insa cu toate acestea firma nu se redreseaza, acest fapt nu va este imputabil si nici nu va atrage raspunderea, prin el insusi, pentru datoriile fimei.
Aveti insa obligatia intocmirii si prezentarii unui plan de redresare, care este insa supus aprobarii, dupa caz, a asociatilor, actionarilor si judecatorului sindic.
P.S. Iar daca nu toti avem timp sa raspundem exact cand aveti dvs. timp sa intrebati, nu inseamna ca "nu stie nimeni sa-mi raspunda". Iar o formulare mai ...respectuoasa, de tipul "va rog sa-mi raspunda cineva", cred ca era mult mai potrivita. Mai ales ca raspunsurile (toate!!!) sunt pro bono.

Alte discuții în legătură

Administrator special in instanta Diana Persa Diana Persa Ce parere aveti, in ce fel de procese poate sa reprezinte administratorul special debitoarea pentru care a fost deja numit administrator judiciar? (vezi toată discuția)
Administratorul special dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Poate o persoana sa fie in acelasi timp angajata cu CIM la o firma intr-o functie de conducere si administrator judiciar la aceeasi ... (vezi toată discuția)
Raspuns numire administrator special dadaella2005 dadaella2005 Va rog daca se poate cu o opinie a specialistilor ... Multumesc anticipat (vezi toată discuția)