La data decesului ei, matusa mea era divortata, nu a avut copii si garsoniera in care locuia era proprietatea ei, fiind cumparata de ea cand era deja divortata.
In garsoniera a locuit un timp singura, apoi s-a impacat cu fostul sot, nu s-au mai casatorit dar au convietuit impreuna si la data decesului ei fostul sot avea si are si acum domiciliul la adresa unde se afla garsoniera.
Inainte de a muri ( fiind foarte bolnava ) matusa a lasat fostului sot o declaratie scrisa, semnata si datata cu mana ei,desi scrisul ii este vadit alterat din cauza bolii ( cancer cu multiple metastaze ) si medicamentelor folosite, declaratie in care ii roaga pe fratii ei sa il lase sa locuiasca in casa ei pe fostul sot pana cand va deceda si numai dupa decesul lui sa intre ei in posesia casei, motivand ca ea a facut casa impreuna cu fostul sot chiar daca nu mai erau casatoriti.
La succesiunea dupa matusa mea au fost chemati fratii ei iar notarul nu a luat in considerare declaratia pe care o avea fostul sot , motivand ca are suspiciuni privind felul cum a fost intocmita acea declaratie deoarece are stersaturi si adaugiri care nu sunt confirmate prin semnatura defunctei si scrisul este profund alterat.
La dezbaterea succesiunii fratii au mostenit garsoniera si in certificatul de mostenitor nu se face nicio referire la vreun uzufruct viager al fostului sot.
Fostul sot vazand ca nu s-a luat in considere declaratia pe care o avea de la matusa mea si ca nu a fost recunoscuta ca un testament olograf iar lui nu i s-a recunoscut uzufructul viager al casei, a deschis actiune in justitie prin care cere sa fie recunoscuta declaratia ca fiind un testament olograf, sa i se recunoasca uzufructul viager , sa se anuleze certificatul de mostenitor dobandit de fratii matusii mele si sa se considere ca succesiunea este deschisa.
Intrebarile mele sunt -
1) fostul sot poate avea calitatea de mostenitor al matusii mele ?
2) declaratia pe care o are fostul sot poate fi considerata testament olograf ?
3) in ce conditii fostul sot poate dobandi uzufructul viager al garsonierei ?
4) fostul sot poate avea pretentii la cota-parte din garsoniera matusii in conditiile in care nu este mentionat ca co-proprietar in niciun act al casei?
Doresc sa mentionez ca la dezbaterea succesiunii matusii a participat in calitate de martor si o nepoata a fostului sot, care in declaratia ei ii recunoaste pe fratii matusii ca singurii mostenitori.
Va multumesc si astept un raspuns.
Fostul sot poate fi considerat mostenitor testamentar, el fiind beneficiarul unui legat particular privind dreptul de uzufruct viager. Nu poate dobandi cota-parte din dreptul de proprietate asupra garsonierei. Din cate inteleg, nici nu a cerut in instanta asa ceva.
Judecatorul va aprecia daca asa zisa declaratie poate constitui un testament olograf sau nu.Poate ca se va dispune si o expertiza grafica.Cert este ca vointa defunctei a fost ca fostul sot sa ramana in imobil.Fratii care o mostenesc pe defuncta din punct de vedere moral ar fi trebuit sa respecte dorinta acesteia.Puteau ei insisi sa solicte notarului dreptul de uzufruct a fostului sot asupra ap daca notarul in cauza a avut dubii.
Daca se va constata ca declaratia este testament ,fostul sot dobandeste calitatea de legatar cu titlu particular ,dreptul sau fiind acela de uzufruct asupra imobilului.
Testament
gion
As avea nevoie de o clarificare.
Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei ... (vezi toată discuția)