avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Daca eu, persoana juridica, cumpar o firma nou ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Daca eu, persoana juridica, cumpar o firma nou infiintata, fara datorii, in scopul de a investii banii firmei mele, sunt scutita de TVA? Adica am TVA de recuperat?

Buna dimineata! :)

Am nevoie din nou de ajutorul unui specialist! Foarte urgent!

Eu am vandut licenta farmaciei mele si fondul de marfa si am obtinut niste bani, pentru care trebuie sa platesc TVA la stat! Ideea este ca acum doresc sa cumpar o firma nou infiintata, fara datorii, pentru a-mi demara alta afacere si a-mi "salva" banii pe care ar trebui sa-i platesc la stat pe TVA! As vrea sa stiu in ce conditii pot sa fac acest lucru, daca am TVA de recuperat si in cat timp pot face asta?

Si mai am o intrebare! Daca eu cumpar o masina pe firma, de la o persoana fizica, cu factura, se deduce TVA-ul? Deasemenea, daca eu cumpar un imobil, tot de la o persoana fizica, tot cu factura? Cum se procedeaza in acest caz cu banii cheltuiti? Am de recuperat TVA sau nu?

Daca eu cumpar firma intr-o luna de acum inainte, dar declaratiile fiscale, inclusiv pentru TVA-ul de platit, sunt deja depuse, la momentul cumpararii firmei, am TVA deductibil de recuperat? Care sunt modalitatile prin care pot micsora suma pe care o am de platit pe TVA?

Pot cumpara o firma cu un avans de si restul platii sa o fac in rate? Cum se aplica TVA-ul in acest caz?

Multumesc mult!

Astept raspunsurile dumneavoastra cat mai REPEDE!
Cel mai recent răspuns: coca112729 , utilizator 17:45, 24 Octombrie 2011
Nu are nici o legatura vinzarea firmei si Tva de plata pe aceasta firma cu ceea ce doriti sa faceti in viitor,.mai ales ca e alta afacere si alt cod CAen.,dupa cit inteleg.
D-voastra platiti la stat ce aveti pe farmacie,sa puteti face tranzactia in mod onorabil nu cu datorii.Nu cred ca noul administrator al farmaciei ar fi de acord sa va platesca Tva .
Persoana fizica nu emite factura cu TVA,doar daca este PFA platitor de TVA.
Ar fi mai indicat sa consultati sau sa angajati un contabil aut. sau exp. contabil sa va dea sfaturile necesare,sunt cam multe..la cum prezentati d-voastra problema..
Poate alti colegi sa va ajute cu alte pareri.
Succes!!
1.din cate stiu eu nu se dedude tva din cumpararea de la persoane fizice, persoana fizica nu emite factura , ci contract de vanzare cumparare, poate sau schimbat legile
2. daca vrei sa-ti rambursezi tva-ul de pe a doua firma unde ai cumparat diverse lucruri pentru care ai facturi cu tva, da, se poate cere rambursare tva daca suma este minim 5.000 lei, suma de rambursat.
@lili09 nu s-au schimbat legile,doar ca am omis sa adaog tocmai ce ati specificat d-voastra.
in schimb daca este PF.Aut. platitoare de TVA pot emite factura cu TVa.
Ideea era sa cumpar o firma, pentru care emit factura...cum am emis si eu cand mi-a fost cumparata licenta farmaciei...( vanzare-cumparare parti sociale/societate ), astfel incat sa nu mai platesc TVA la stat... pentru ca achizitionand o firma, automat voi primi o factura din care mi se va deduce TVA-ul....Adica, vreau sa compensez cumva TVA-ul pe care trebuie sa il platesc cu TVA-ul pe care are statul sa mi-l dea! Nu stiu daca ma fac inteleasa... Eu doresc sa investesc banii in altceva si sa imi dezvolt afacerea, decat sa platesc o suma imensa pe TVA la stat... De banii aceia achizitionez marfa si rulez bani, bani de care si statul beneficiaza, tot prin TVA, taxe, impozite etc.... Ma poate ajuta cineva cu o idee?
daca ati vandut fondul comercial al firmei dvs. inseamna ca operatiunea nu s-a incadrat la transfer de active si a trebuit sa colectati tva pe care mai departe trebuie sa-l virati la bugetul de stat.

firma dvs. inca mai exista ca si entitate cu scop lucrativ, nefiind radiata de la registrul comertului.
acum daca firma dvs. ca persoana juridica doreste sa achizitioneze partile sociale ale altei societati comerciale, nu poate deduce tva intrucat aceasta operatiune este scutita fara drept de deducere, cf art. 141, alin 2, lit. a), pct. 5 din codul fiscal.

nu confundati vanzarea fondului comercial cu vanzarea partilor sociale. sunt doua operatiuni distincte care sunt tratate diferit dpdv al tva.

o ideea v-ar fi putut data inainte de a vinde fondul comercial, daca ati fi apelat la un specialist.
postarile pe forum sunt tardive, din pacate.

Alte discuții în legătură

Livrare de bunuri intre 2 persoane impozabile Misogina Misogina Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca se pot livra bunuri corporale-echipamente, utilaje, amenajari cladire de la o persoana impozabila platitoare de TVA ... (vezi toată discuția)
Fuziunea intre s.c. platitoare de tva si s.c. neplatitoare de tva niko_clau niko_clau Buna ziua, As dori sa intreb daca se poate realiza fuziunea prin absorbtie intre o societate neplatitoare de TVA si o societate platitoare de TVA. Societatea ... (vezi toată discuția)
Declaratia 307 iudith2000 iudith2000 Buna ziua!Nu sunt in clar cu declaratia 307.O societate neinregistata in scopuri de tva care are in derulare un contract de leasing financiar pt.un ... (vezi toată discuția)