avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anvelopare blocuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anvelopare blocuri

Buna ziua,
va supun atentiei un fapt: locuiesc in bucuresti intr-un bloc P+4. O vecina a contractat in particular (deci nu prin asociatia de proprietari) o lucrare pentru anvelopara fatadelor scarii unde locuiesc. Am fost intrebata daca sunt de acord sa mi se face aceasta lucrare costul fiind in jur de 2000 roni(apartament cu 3 camere). Nu am fost de acord, nedispunand de aceasta suma care trebuia platita pana la finalul lucrarii care nu cred ca va dura mai mult de 1 luna. Acest lucru s-a intamplat acum mai bine de o luna. Pe scara unde locuiesc doar 3-4 apartamente nu au fost de acord din acelasi motiv: lipsa acestei sume intr-un timp asa scurt. Pana acum nu s-a facut nimic pentru ca probabil ca nu s-a strans suma care trebuie platita ca avans. Acum 2 zile au afisat o copie a raspunsului dat de primarie cu privire la o sesizare facuta de presedintele blocului (banuiesc, pentru o expunere clara a ceea ce inseamna parti comune pe bloc si scara) in care se precizeaza, pe langa altele ca fatadele blocului sunt parti comune pe bloc (nu pe scara). Ok, toate bune si frumoase, asta zice legea asa este. Intrebarea mea este: daca lucrarea este contractata in particular (nu s-a facut sedinta de bloc unde sa se anunte aceasta lucrare!!! deci cei care sunt in afara scarii habar nu au ce e posibil sa li se pregateasca o asemena surpriza) este posibil ca anveloparea sa se faca totusi? Si in ce conditii. DIn cate stiu eu, anveloparea blocului se faca cu consimtamantul tuturor locatarilor, pe baza de semnatura a fiecaruia si ca toti trebuie sa fie de acord cu acest proiect, daca sunt 90 de familii si una nu este de acord nu se executa lucrarea (s-a schimbat ceva intre timp?) Este legal ca eu, vecinul de la scara de langa, vecinul de la ultima scara etc sa paltim pentru o lucrare, repet, CONTRACTATA IN PARTICULAR facuta doar pentru 12 apartamente? Daca e legal acest lucru, sa platim toti pentru cateva apartamente atunci imi fac si eu pentru ca atata vreme cat este o lucrare care se plateste de toti platile vor fi facute in rate ca orice alta lucrare.
Aceeasi individa care acum vrea sa faca aceasta lucrare dar vrea ca toti din bloc sa plateasca (cf legii care spune ca fatadele sunt parte comuna a blocului) a contractat firma care a reparat terasa si care a inceput sa fie achitata dupa 2 ani de la finalizare!!!!! si unde s-a "dublat" in acte suprafata lucrata (dupa aproape 1 an de certuri, memorii catre administratie, cereri, plangeri etc s-a efectuat iar masuratoare si numai la apartamentul meu mi-am scazut rata cu 260 roni!!)
Recapituland, intreb::
- anveloparea unei scari (partial, pentru ca nu toti au acceptat, contractata in particular) se plateste de catre intreg blocul?
- daca da, este legal acest lucru? nu din punctul de vedere al legii ci din punctul de vedere al modalitatii de contractare/plata a acestei lucrari (repet, nu s-a facut nicio sedinta generala cu proprietarii pentru a li se aduce la cunostinta acest lucru)
- anveloparea blocului trebuie facuta cu acordul 100% al tuturor proprietarilor sau e suficient un anume procent din ei sa isi dea acordul? si in acest caz cum se efectueaza plata acestei lucrari?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
rocky, utilizator
Cel mai recent răspuns: rocky , utilizator 10:09, 24 Octombrie 2011
Intrucat profita doar proprietarului in dreptul apartamentului caruia a fost facuta anveloparea, o eventuala pretentie de a suporta toti proprietarii costurile lucrarii, mi se pare aberanta. Nu cred ca vreun judecator ar admite o actiune intemeiata pe asemenea pretentii.
Multumesc pentru raspuns. Si totusi, cf Legii 230/2007, Normele Metodologice de Aplicare a acestei legi spun ca fatadele sunt parte comuna a blocului ceea ce lasa loc liber pentru neregului si/sau interpretari (daca presedintel blocului avizeaza aceasta lucrare, doar pentru cateva apartamente) adica putem fi pusi sa platim doar daca, in adunarea generala se voteaza, cu majoritate de voturi neaplicarea acestei eventuale lucrari. Banuiesc ca, in asemenea situatie fara votul adunarii generale a proprietarilor nu se poate efectua lucrarea, plata efectuandu-se de catre toti cei care beneficiaza de lucrare si nu de catre toti locatarii blocului.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
rocky, utilizator
Legea 230/2007 trebuie doar citita si nu este nevoie decat prima pagina:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;

Nicaieri nu se prevede ca proprietatea sau cota indiviza este sau se calculeaza pe un bloc intreg.
La punctul c) se defineste proprietatea comuna si-aici se includ toate incaperile, incintele, boxele, uscatoarele ..., acelea care se folosesc in comun si care apartin proprietarilor proportional cu suparafata utila a apartamentelor asa cum se precizeaza la punctul c).
La punctul d) se explica si despre proprietatea comuna pe tronsoane sau scari... Asadar este o proprieatate comuna pe fiecare scara. Si citind ceva mai atent sesizam ca unele parti comune se catalogheaza ca parti comune ale unei scari doar "daca nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă". Asta inseamna ca peretele dintre doua apartamente, planseul dintre doua apartamente sunt "proprietate comuna" dar comuna celor doua apartamente pe care le desparte sau le delimiteaza si nu comune scarii, tronsonului, blocului sau tuturor blocurilor care fac parte din asociatie. Adica acestea se pot delimita, defini clar ca pozitie intre cele doua ...

Legea este corecta si astfel interpretand-o corect, de exemplu, putem repartiza costul salariilor si indemnizatiilor pe cota indiviza (suprafata utila) aferenta celor 3 blocuri (unul cu 2 scari altul cu 4 scari si altul cu 5 scari), total 11 scari fiecare avand un numar diferit de apartamente, suprafete diferite (apartamente de la o camera la 5 camere), scari de 4, 7 sau 10 ertaje..., toate in aceeasi asociatie, dar care constructiv au foarte putine lucruri in comun sau chiar deloc. In comun fiind doar administrarea, organizarea.

Tot asa legea ne permite, daca o interpretam corect, sa intelegem ca liftul unei scari este proprietatea comuna a proprieatrilor din acea scara si nu a celorlale 10 scari care unele au lift iar altele nu au, unele au un lift iar altele doua lifturi... Asa ca la repartizarea costurilor reparatiei sau modernizarii unui lift vom calcula cota indiviza (suprafata utila) a apartamentelor acelei scari si nu a tuturor scarilor. Si chiar la aceesi scara nu vom lua in calculul cotei indivize, in vederea repartizarii costului repartiei liftului, spatiile comerciale de la parter si mezanin care au intrari separate, au lifturile lor..., cu toate ca la repartizarea costului reparatiei terasei o sa-i includem si pe acestia in calculul cotei indivize.

Firesc ar fi ca reparatia fatadelor intr-un bloc sa se faca in acelasi timp si la fel la toate scarile unui bloc si-atunci si repartizarea se face firesc tuturor, pe cota indiviza (calculata pe blocul intreg). Dar sunt cazuri, de exemplu, cand intr-un bloc de 3 scari sunt 3 asociatii separate, nu se inteleg, nu se coordoneaza... Se pot obtine autorizatii si se pot efectua reparatii doar pe o scara. Nu poate nimeni sa-i oblige pe vecinii altei scari sa participe la aceste cheltuieli.

Sau mai simplu zis ( la fel cum a precizat d-nul Alimanescu G ), cui foloseste trebuie sa plateasca, la fel cum trebuie sa plateasca cel care consuma ceva.Oare cand se v-a pune problema logic sa poata intelege oricine ?.:O
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
johnpescar, utilizator
da, dar in acelasi timp in HG1588/2007, art 44 alin.(1) se vorbeste despre cheltuielile pe cota parte indiviza si printre altele se mentioneaza si fatadele. in raspunsul dat de primarie se mentioneaza imediat dupa acest paragraf ca" intrucat asociatia de proprietari este constituita pe intreg condominiul - totalul la cota-parte indiviza a rezultat 100 prin insumarea cotelor de pe toate scarile- (si aici se incadreaza blocul in care locuiesc) nu se poate vorbi de parti comune pe scara , ci NUMAI parti comune pe intreg blocul". Acum se naste alta (alte) intrebare: daca se vorbeste de cota indiviza pe bloc inseamna ca daca se sparge o teava la mine la baie trebuie sa contribuie tot blocul? Sau daca cineva vrea sa zugraveasca scara unde locuiesc asta insamna ca vor plati toti din bloc cf cotei indivize a fiecarui apartament? si intrebarile pot continua.
Multumescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuielilor cu reparatiile merepere merepere buna ziua. suntem o asociatie cu 100 apartamente. pana acum, cheltuielile cu reparatiile la partile comune, le repartizam conform cotei indivize proprietarilor ... (vezi toată discuția)
Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)