avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuielilor cu reparatiile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuielilor cu reparatiile

buna ziua. suntem o asociatie cu 100 apartamente. pana acum, cheltuielile cu reparatiile la partile comune, le repartizam conform cotei indivize proprietarilor direct afectati.

de ex. pt o reparatie la teava comuna de la bucatarie, la scara 1, repartizam costurile doar celor 5 apartamente pe verticala, care se deservesc de teava cu pricina.
sau pt reparatia terasei de la scara 5 am repartizat costul doar apartamentelor de la scara 5.

am primit o reclamatie de la unul din proprietari cum ca e incorect asa. ca ar trebui repartizata contravaloarea oricarei reparatii tuturor 100 apartamente din asociatie.

cum e corect?

multumesc
pe scurt proprietarul a avut dreptate cheltuielile se impart la toata lumea.
Studiati atent ce prevede norma de aplicare a L nr 230/2007,respectiv
HG nr 1588/2007 SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare,incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul —partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari;alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
deci orice reparatie la partile comune o repartizam tuturor celor 100 apartamente conf. cotei indivize?
Nu. Proprietrul nu are decat partial dreptate.
Legislatia precizeaza ca reparatiile se suporta proportional cu cota parte indiviza.
Dar ce este si cum se calculeaza cota parte indiviza?
Uitati-va in actele de proprietate si o sa gasiti ca fiecare apartament are o coata parte indiviza din propriatatea comuna. Daca actele au fost bine intocmite, o sa constatati ca acele procente (2,5% ... 1,8%... 0,98%...) adunate vor da in total 100 dar numai pe o scara si nu pe toate scarile sau toate blocurile din asociatie. Pe fiecare scara ori pe fiecare bloc cu o scara s-au calculat si consemnat in actele de proprieate aceste cote.
Asa ca daca aveti 3 scari in asociatie o sa obtineti ceva aproape de 300 iar daca aveti 5 scari in acelasi bloc ori in blocuri diferite, suma cotelor indivize va fi aproximativ 500.
Asa ca nu puteti imparti o repatie pe cotele indivize ale tuturor apartamentelor, asa cum apar cotele in actele lor pentru ca o sa incasat de cinci ori mai mult decat factura. Apoi o scara are lift si alta nu are. Nu puteti sa-i obligati pe cei de la scara fara lift sa suporte reparatia liftului altei sacari din acelasi bloc ori din blocul vecin chiar daca sunt in aceeasi asociatie.

Legislatia defineste proprietatea comuna si trebuie sa tinem cont de aceasta. Art. 3 din legea 230/2007:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Asadar este comun numai daca nu poate fi definita separat, adica daca e un perete comun, o instalatie comuna pentru 2-3 scari... dar atat timp cat stim exact ca liftul repatat anul acesta este la scara C, apoi numai proprietarii sacarii C vor plati conform cotei lor indivize ce depinde direct de suprafata utila a fiecarui apartament, fara nici o legatura cu alte scari, cu alte cote...
merepere a scris:

buna ziua. suntem o asociatie cu 100 apartamente. pana acum, cheltuielile cu reparatiile la partile comune, le repartizam conform cotei indivize proprietarilor direct afectati.

de ex. pt o reparatie la teava comuna de la bucatarie, la scara 1, repartizam costurile doar celor 5 apartamente pe verticala, care se deservesc de teava cu pricina.
sau pt reparatia terasei de la scara 5 am repartizat costul doar apartamentelor de la scara 5.

am primit o reclamatie de la unul din proprietari cum ca e incorect asa. ca ar trebui repartizata contravaloarea oricarei reparatii tuturor 100 apartamente din asociatie.

cum e corect?

multumesc


Nu e corect nici cum procedati dvs nisci cum spune acel proprietar.

Pe scurt cheltuielile se impart tuturor proprietarilor ce detin cota parte din acea proprietate.

In cazul dvs si reparatia terasei si teava de la bucatarie se imparte tuturor proprietarilor de pe scara.

Este gresit ca sa repartizati cheltuielile cu schimbarea tevii comune de la bucatarie numai celor 5 proprietari care se deservesc de aceasta. Teava este un bun aflat in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor de pe scara, deci si celor care nu o folosesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cotelor de intretinere la bloc pentru ascensor odica odica nu inteleg dece calculul pentru intretinerea si reparatia ascensorului se face dupa cota parte idiviza ca nu se plimba cu liftul apartamentul ci ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza gfieraru gfieraru Buna ziua, Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt. In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)